Njemačka

Njemačka vlada, poslije terorističkog napada u Solingenu, usvojila je nova oštrija pravila za tražioce azila i azilante.

Vlada je dogovorila paket mjera u oblasti politike migracije i azila, koji obuhvata zabranu posjedovanja oružja, veća ovlašćenja za bezbjednosne vlasti, prevenciju, ali i protjerivanje.

Savezna služba za migracije ubuduće će moći da koristi biometrijske internet podatke kako bi utvrdila identitet migranata.

Uspostaviće se takozvana Dablin radna grupa u koju će biti uključene savezne i pokrajinske vlasti, koja treba da analizira mogućnost za proterivanje većeg broja izbjeglica koje su već registrovane u drugim zemljama EU.

Izbjeglice koje su u Njemačku došle preko drugih zemalja EU i koje su tamo registrovane dobijaće značajno umanjenu pomoć. To jest samo minimalnu opskrbu u vidu kreveta, hrane, higijenskih sredstava.

Biće uvedena "apsolutna zabrana nošenja noževa" na feštama, sportskim manifestacijama, sajmovima, izložbama, pijacama i sličnim događajima. Pokrajine dobijaju mogućnost da uvedu zabranu za noževe i na železničkim stanicama.

Dogovorene su olakšice u borbi protiv islamističke propagande u mrežama. Tako vlasti mogu upotrebiti vještačku inteligenciju u istrazi protiv islamizma.

Prema pisanju njemačkih medijima izbeglicama biće zabranjena poseta njihove domovine. Ko od njih bude boravio u državi porekla bez bitnog razloga, kao što su sahrane članova porodice, izgubiće zaštitni status.

Od te mjere su izuzeti Ukrajinci na osnovu svog specijalnog statusa.

Njemački kancelar Olaf Scholz napisao je na društvenoj mreži "X" da je nakon terorističkog napada u Solingenu vlada odlučila da preduzme potrebne mjere - protjerivanje se olakšava, vlasti se jačaju u borbi portiv islamizma spremnog na nasilje i dalje se zaoštvara pravo na nošenje oružja.

"Sve to obuhvata naš paket mjera", podvukao je Scholz.