Biće protjeran

Ustavni sud Švicarske doneo je odluku da građanin Kosova, iz kantona Argau, za koga je utvrđeno da je na prevaru dobio boravišnu dozvolu koristeći falsifikovanu italijansku ličnu kartu, mora napustiti zemlju.

Iz presude Upravnog suda potvrđeno je da će tom licu biti oduzeta dozvola boravka i da će biti protjeran iz Švicarske, prenosi švicarski dnevnik Blick.

Kantonalna kancelarija za migracije i integracije (Mika) je u oktobru 2022. godine primila dva anonimna pisma i saznala za falsifikovanje italijanske lične karte.

Okrivljeni je ušao u Švicarsku sa lažnom ličnom kartom dvije godine ranije.

Upravni sud je naveo da je muškarac bio građanin Kosova i da nesporno nikada nije imao italijansko državljanstvo ili državljanstvo neke druge države EU ili EFTA.

Dozvolu boravka je dobio na osnovu falsifikovanog italijanskog identifikacionog dokumenta.

Prema podacima Interpola u Rimu, matični broj italijanske lične karte koju je koristio odnosi se na blanko dokument za koji je prijavljena krađa 27. marta 2010. godine, saopštio je Viši sud.

Osumnjičeni nije poznat italijanskim vlastima i ne govori italijanski.

Upravni sud je zaključio da je građanin Kosova falsifikovao ukradenu ličnu kartu.

U septembru 2023. godine, javno tužilaštvo u Brugu podnelo je optužnicu protiv građanina Kosova Okružnom sudu za falsifikovanje ličnih karata, višestruku obmanu vlasti, nezakonit ulazak i boravak i neovlašćeno zapošljavanje.

Muškarac je rođen u Švicarskoj. Međutim, odrastao je na Kosovu i sa rođacima u Italiji prije nego što se vratio u Švicarsku prije oko četiri godine.

Izvor: Kosovo online/Blick