Ključni moment

Policijski snajperista je potencijalno spasio brojne živote kada je pucao u pušku atentatora na Donalda Trumpa 13. jula ove godine, navodi se u izvještaju o ovom događaju.

Prema izvještaju kongresmena iz Louisiane, Clay Higginsa, metak snajperiste oštetio je pušku Thomasa Matthew Crooksa. Nekoliko trenutaka kasnije, snajperista iz Tajne službe ubio je napadača.

Izvještaj dolazi u trenutku kada Tajna služba privremeno premješta neke tjelohranitelje predsjednika Joea Bidena da štite Trumpa, prema američkim medijima.

Higginsov izvještaj navodi da je SWAT operativac iz Butlera bio prvi koji je pucao na napadača, s udaljenosti od stotinjak metara.

Kongresmen je rekao da je snajperista "trčao prema prijetnji, krećući se prema čistoj poziciji za pucanje direktno u liniji vatre".

Potom je, jednim metkom, pucao na napadača i pogodio dio njegove puške, navodi se u izvještaju. Ovo je privremeno oborilo napadača sa njegove pozicije, ali je se, nakon samo nekoliko sekundi, ponovo pojavio prije nego što je bio smrtonosno pogođen od strane snajperiste Tajne službe.

Crooks je ubio jednog člana publike i kritično povrijedio dvoje drugih u napadu.