ČETIRI DELEGACIJE U DOHI

U Dohi, glavnom gradu Katara, počeli su novi pregovori o primirju u Pojasu Gaze, ali bez predstavnika palestinske grupe Hamas.

U Dohi su se sastali predstavnici Izraela kao strane u ratu, te medijatori iz SAD-a, Egipta i Katara.

Iako na samom sastanku nema predstavnika Hamasa, Reuters izvještava da će njihovi partneri iz Katara prenositi sve informacije o toku pregovora i prenositi stav ove grupe tokom razgovora.

Podsjetimo, iz Hamasa su odbili dolazak zbog mišljenja da bi se trebali implementirati prijašnji dogovori prije nego što se nastavi s mirovnim pregovorima.

"Hamas je posvećen prijedlogu predstavljenom 2. jula, koji se temelji na rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a i govoru Joea Bidena, i pokret je spreman odmah započeti raspravu o mehanizmu za njegovu provedbu. Odlazak na nove pregovore omogućava Izraelu da nametne nove uvjete i koristi labirint pregovora za izvođenje novih masakara", izrazio je stav grupe glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Pregovori su važni i zbog izvještaja svjetskih medija da će Iran u zavisnosti od uspjeha ovog pokušaja dogovora odlučiti da li će napasti Izrael. Cijela regija i dobar dio svijeta strahuje od većeg sukoba dvije zemlje za koje se smatra da posjeduju nuklearno oružje.