Cure podaci

Kampanja republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa saopćila je da su hakeri pristupili nekim njihovim internim komunikacijama. Za napad je okrivila iransku vladu bez davanja direktnih dokaza.

Najava kampanje uslijedila je nedugo nakon što je web stranica Politico objavila da je u julu počela primati e-poštu od anonimnog izvora koji nudi autentične dokumente iz Trumpove kampanje.

"Ove dokumente nezakonito su dobili strani akteri neprijateljski nastrojeni prema Sjedinjenim Američkim Državama, njihova namjera je bila uplitanje u izbore 2024. i posijati haos kroz naš demokratski proces", rekao je glasnogovornik Trumpove kampanje Steven Cheung zabrinuvši pristalice bivšeg američkog predsjednika.

Iran još nije komentarisao optužbe.

Bivši predsjednik imao je vrlo napete odnose s Iranom tokom svog mandata. U to su se vrijeme SAD povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma, a 2020. ubile su i komandanta Iranske revolucionarne garde Kasema Soleimanija.

Trump je preživio pokušaj atentata u jula. Iako nije bilo naznaka da je američki osumnjičenik bio povezan s Iranom, CNN je u julu izvijestio da je Washington dobio informacije o iranskom planu da ubije Trumpa. Teheran je to negirao.