Desetine ubijenih

Nezavisna stručnjakinja za ljudska prava Francesca Albanese, imenovana od strane UN-a optužila je Izrael da je počinio "genocid" u ratu u Gazi nakon napada na školu.

Francesca Albanese, posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za stanje prava na palestinskim teritorijima oglasila se na Twitteru.

"Izrael genocidira Palestince jedno po jedno susjedstvo, jednu po jednu bolnicu, jednu po jednu školu, jedan po jedan izbjeglički kamp, ​​po jednu sigurnu zonu. Izrael je izvodio takve napade protiv Palestinaca koristeći 'američko i evropsko oružje", poručila je Albanese.

Dodala je "Neka nam Palestinci oproste našu kolektivnu nesposobnost da ih zaštitimo".
U izvještaju objavljenom u martu, Albanese je rekla da postoje "razumni razlozi" da se utvrdi da je Izrael počinio nekoliko djela "genocida" u svom ratu u Gazi.

Posebne izvjestitelje imenuje Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, ali oni ne govore u ime UN-a.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio je užasnutost smrtonosnim napadom Izraela na školu u kojoj su smještene raseljene osobe u Gazi.

“Užasnut slikama iz škole u Gazi koja je pogođena izraelskim napadom, s navodno desecima palestinskih žrtava. Najmanje 10 škola bilo je na meti posljednjih sedmica. Nema opravdanja za ove masakre,” napisao je Borrell.

Dodao je da je ubijeno više od 40.000 Palestinaca od početka rata.

"Žalimo i osuđujemo protivljenje ministra Smotricha, protiv interesa izraelskog naroda, dogovoru. Prekid vatre je jedini način da se zaustavi ubijanje civila i osigura oslobađanje talaca", poručio je Borrell.

Turska osuđuje "novi zločin protiv čovječnosti" nakon što je izraelski smrtonosni napad na školu u Gazi ubio desetke ljudi, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

"Izrael je počinio novi zločin protiv čovječnosti masakrirajući više od stotinu civila koji su se sklonili u školu", kaže ministarstvo, optužujući premijera Benjamina Netanyahua da želi "sabotirati pregovore o prekidu vatre".

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy kaže da je Britanija "zgrožena" smrtonosnim zračnim napadom Izraela na školu u Gazi i pozvao na "momentalni prekid vatre".

"Zgrožen napadom izraelske vojske na školu al-Tabeen i tragičnim gubitkom života. Hamas mora prestati ugrožavati civile. Izrael se mora pridržavati međunarodnog humanitarnog prava. Trebamo trenutačni prekid vatre kako bismo zaštitili civile, oslobodili sve taoce i ukinuli ograničenja pomoći", naveo je Lammy.

Francuska je osudila "što je oštrije moguće" smrtonosni izraelski napad na školski kompleks u Gazi.

"Francuska osuđuje što je oštrije moguće izraelski napad koji je ciljao školu Tabeen u gradu Gazi. Već nekoliko sedmica školske su zgrade uzastopno gađane, uz nepodnošljiv broj civilnih žrtava. Francuska podsjeća da Izrael mora poštovati međunarodno humanitarno pravo. Francuska ponavlja svoj poziv na bezuvjetno i trenutno oslobađanje svih talaca i na trenutni prekid vatre s obzirom na humanitarnu krizu u Gazi", navodi se u reakciji.

Agencija za civilnu zaštitu Pojasa Gaze rekla je da je više od 90 ljudi ubijeno u subotnjem zračnom napadu, opisujući napad kao "užasan masakr".

IDF je rekao da je gađao komandnu sobu unutar zgrade i izrazio veliki skepticizam prema tvrdnji, rekavši da se čini da su brojke prenapuhane.