Uspješna promjena taktike

Kamala Harris je počela predsjedničku utrku s Donaldom Trumpom s velikim minusom u anketama, a samo par sedmica kasnije je u egalu ili čak u vodstvu. Analitičari kažu da je korijen ovog preokreta u samo jednoj riječi.

Ta riječ je "čudan" ili "čudni", a Harris i njen potpredsjednički kandidat Tim Walz je koriste kako bi opisali Trumpovu kampanju i njegove saradnike.

Pojedini analitičari smatraju da je Harris izabrala Walza upravo zato što je on prvi nazvao J.D. Vancea, Trumpovog potpredsjedničkog kandidata, čudnim. Njegova izjava je uskoro postala viralna, počeli su je koristiti i zvaničnici, a Harrisov tim je to shvatio kao signal u kojem smjeru treba nastaviti.

Uskoro se mogla primijetiti značajna promjena tona koja i dalje šalje poruku o prijetnji koju nosi Trump i njegov potencijalni povratak u Bijelu kuću, ali to radi na drugačiji način kojeg će lakše shvatiti svi - od mladih do neodlučenih glasača, koji su ključni za pobjedu.

Kada pričaju o Trumpu i Vanceu, Harris i Walz koriste termine koji se više mogu opisati kao "narodski", te bježe od opisa koji su standardni za politiku. Najbolji primjer za to je nedavna izjava glasnogovornika kampanje koji je Trumpa opisao kao "osobu pored koje ne bi željeli sjediti u restoranu."

Ovo je neobična kritika, barem za političku arenu u SAD-u, ali jedna koja šalje jasnu poruku svim glasačima.

Ironija u ovoj situaciji je što je važan razlog za izbornu pobjedu Trumpa 2016. godine upravo njegovo retoričko "spuštanje" na nivo običnog čovjeka. Drugim riječima, jednostavnim rječnikom je opisivao stvari o kojima su godinama političari pričali u spletu komplikovanih termina, zbog čega mnogim glasačima nije bilo ni potpuno jasno o čemu se radi.

Sada su Harris i Walz, na određen način, odlučili uraditi isto to, s tim da su prilagodili terminologiju karakterima Trumpa i Vancea.

Važno je istaći da, za razliku od Trumpa 2016. godine, Harris i Walz ne žele na ovaj način objašnjavati komplikovane političke procese povezane s mjestom predsjednika SAD-a, već kroz jednostavne termine pojasniti o kakvim osobama se radi kad su u pitanju Trump i Vance.

Da stvar bude bolja po kampanju demokrata, svaki pokušaj Trumpa i Vancea da se "odbrane" od ove retorike neslavno je propao. Oni pokušavaju promijeniti tok utrke kroz napade većinom na Walza i njegovo iskustvo u Nacionalnoj gardi, ali poruka iz Harrisove kampanje, barem zasad, mnogo bolje rezonira.