Washington Post objavio je detalje napora aktuelne američke administracije da spriječi širi sukob na Bliskom istoku te su saopćili kako se trenutno najveći utjecaj na Iran pokušava ostvariti preko arapskih država.

Prema analizi ovog lista, pozivajući se na nekoliko izvora, ističe se kako tzv. diplomatski sprint na Bliskom istoku predvodi američki državni sekretar Antony Blinken koji nastoji izvršiti indirektni pritisak na Iran.

Ipak, i dalje ostaje nejasno koliko arapski saveznici mogu učiniti kako bi obuzdali iranske namjere za protuudarom.

"Koordinirani napad Irana i Hezbolaha, s ogromnim raketnim arsenalom, mogao bi preopteretiti izraelsku mrežu protivzračne odbrane. Bilo bi neizvjesno da li bi arapske nacije pokazale isti nivo podrške koaliciji koju predvodi SAD kao što je to bilo u aprilu", poručili su.

Ono što je zanimljivo u cijeloj priči jeste i to da je Washington Post govorio i o rastu tenzija između izraelskih i američkih zvaničnika, a posebno nakon ubistva vođe Hamasa.

"Zvaničnici Bijele kuće bili su iznenađeni i bijesni zbog Haniyehovog atentata te su ga vidjeli kao zastoj u njihovim naporima za osiguranjem primirja u Gazi. Iako je Izrael odbio komentarisati ubistvo vođe Hamasa, Tel Aviv je odmah nakon toga obavijestio američke zvaničnike da su odgovorni", piše Washington Post.

Frank Lowenstein, specijalni izaslanik SAD-a za izraelsko-palestinske pregovore pod predsjednikom Barackom Obamom, izjavio je kako je Netanyahu stavio Ameriku u nemoguću poziciju.

"On provocira odgovor koji bi nas mogao uvući u rat, ali to niko otvoreno ne dovodi u pitanje jer ćemo stati uz Izrael protiv Irana", rekao je Lowenstein.

Iako Bidenova administracija vjeruje da Teheran želi izbjeći sukob punog obima s Izraelom, arapski zvaničnici su oprezni.

"Mislim da arapske države ne mogu ništa drugo da urade. Ono što Iran zamisli, to će i ostvariti", zaključuje se.