Novi toplotni val bi se, nakon južne i istočne Evrope, mogao prošititi i na zapadnu Evropu.

Zemlje ovog dijela Evrope će se suočiti sa kratkim, ali intenzivnim toplotnim talasom na početku Olimpijskih igara 2024. godine.

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature tokom posljednjih dana jula bit će znatno iznad prosjeka širom južne, a posebno zapadne Evrope. Uobičajene temperature za ovaj dio godine prognoziraju se širom Francuske, Beneluksa i na Iberijskom poluostrvu početkom sljedeće sedmice.


Foto: Severe weather

Maroko i Alžir oborili su nekoliko dnevnih rekorda visokih i noćnih niskih temperatura, a Španija i Portugal su sredinom ove sedmice dostigli vrhunac iznad 45 stepeni. U zajednici španskog glavnog grada Madrida (Aranhuez) zabilježena je temepratura oko 42 stepena, a 42,3 na području Ciudad Universitaria, piše Severe-weather.

Rekordno visoka temperatura zabilježena je u Portalegreu u Portugalu gdje noćne temperature nisu bile niže od 28,6 stepeni.


Foto: Severe weather

Ovakav vremenski obrazac će se nastaviti širom južne Evrope do ostatka jula i proširiti se do početka avgusta. Istovremeno, nakon nedjelje uslijedit će postepeno širenje vrućeg vremena, koje će dostići vrhunac u Francuskoj tokom prve sedmice Olimpijskih igara.

Toplotni val će se pojačati preko Španije i Portugala u Francusku, zapadnu Njemačku i Veliku Britaniju. Temperature će tamo iznositi od osam do 12 stepeni iznad prosjeka.

Nakon srijede, najtoplija vazdušna masa će se postepeno smanjivati jer će se u zapadnoj Evropi vjerovatno ponovo razviti dinamičniji vremenski obrazac.

Šta očekuje Balkan?

Očekuje se da će se toplotni talas preko Mediterana i Balkanskog poluostrva nastaviti do kraja jula i produžiti početkom avgusta.

Predviđene temperature od nedjelje do petka naredne sedmice sugerišu da će dijelovi Italije, južnog centralnog Balkana i Panonske ravnice imati temperature od 30 do 40 stepeni.

Ne predviđaju se značajne temperaturne promjene u južnom dijelu Evrope u avgustu, a zbog toga se toplotni talas može produžiti do sredine avgusta.