OPROBAN RECEPT OBMANE

Kongres Sjedinjenih Američkih Država u srijedu je više puta pljeskao dok se izraelski premijer Benjamin Netanyahu obraćao američkim zakonodavcima, ponekad obmanjujući, a ponekad otvoreno lažući savezno zakonodavno tijelo. U prkosnom govoru za koji se ponekad činilo da ne postoji scenarij Netanyahu je dao nekoliko izjava koje su bile lažne ili bez konteksta.

Dok je Netanyahu držao svoje obraćanje Kongresu, dijelove američkog Kapitola okupirali su demonstranti protiv rata u Gazi koji su tamo od utorka.

Postoji šest glavnih tvrdnja koje je iznio izraelski čelnik tokom svog obraćanja zajedničkoj sjednici Kongresa , a koje nisu u skladu s istinom.

Tvrdnja: "Iran financira protuizraelske prosvjede koji se upravo sada odvijaju ispred ove zgrade - ne tako mnogo, ali oni su ovdje i u cijelom gradu".

Činjenica: Odbacivanje američkih prosvjednika kao većinom marioneta Irana nije tačno. Izrael ima mnogo američkih kritičara bez uplitanja Irana - činjenicu koju je Netanyahu izostavio, a priznao šef američke obavještajne službe Avril Haines.

"Želim biti jasan da znam da Amerikanci koji učestvuju u demonstracijama, u dobroj vjeri, izražavaju svoje stavove o sukobu u Gazi ove obavještajne informacije ne pokazuju drugačije", napisao je Haines.

Anketa je pokazala da je američka podrška izraelskim vojnim operacijama u Gazi opala od oktobra, prema Gallupu, jer su fakultetski kampusi ovog proljeća prešli u demosntracije zbog velikog broja civilnih smrti u Gazi.

Tvrdnja: "Uprkos svim lažima koje ste čuli, rat u Gazi ima jedan od najnižih omjera žrtava u borcima u odnosu na neborce u historiji urbanog ratovanja".

Činjenica: Potvrđeni broj mrtvih u Gazi iznosi gotovo 40.000, prema Ministarstvu zdravstva Gaze, koje je više puta objavljivalo popise mrtvih, uključujući njihove identifikacijske brojeve koje je izdao Izrael, a čije je podatke iz prošlih sukoba UN potvrdio kao pouzdane. Većina mrtvih, deseci hiljada bile su žene i djeca, a nije svaki ubijeni muškarac bio borac.

Izrael je uglavnom zaobilazio civilne žrtve, kriveći Hamas jer je njihov broj dramatično porastao u proteklih devet mjeseci. Pravi broj mrtvih vjerojatno je daleko veći od službenih brojeva ministarstva, što je činjenica koju je priznala čak i Bidenova administracija. Mnogi od mrtvih vjerojatno su ostali zakopani ispod prostranih polja ruševina u Gazi ili su ih izraelske snage po kratkom postupku pokopale na improviziranim mjestima.

Tvrdnja: "Predlažem da poslušate pukovnika Johna Spencera. John Spencer je voditelj studija urbanog ratovanja na West Pointu. Proučavao je sve veće urbane sukobe, htio sam reći 'u modernoj historiji', ispravio me, 'ne, u historiji.' Izrael je, rekao je, proveo više mjera opreza kako bi spriječio ozljede civila nego bilo koja vojska u historiji, i izvan onoga što međunarodno pravo zahtijeva".

Činjenica: Spencer je vojni analitičar koji predsjedava programom Urban Warfare Studies na West Pointu. On je dobro poznati proizraelski pristalica čija je analiza Gaze uglavnom usamljena unutar šire zajednice. Netanyahuove tvrdnje, koje je Spencer podržao na X-u (bivši Twitter), u oštroj su suprotnosti s ponovljenim apelima Izraelu da učini više kako bi ublažio štetu civilima, uključujući Bidenovu administraciju koja je mjesecima govorila da se mora učiniti više kako bi se izbjegli dodatni smrtni slučajevi, ali i za poboljšanje humanitarne situacije u cijeloj Gazi. UN je također oštro kritizirao uvjete u onome što Izrael smatra "sigurnim zonama".

James Elder, glasnogovornik UNICEF-a, rekao je 16. jula da "prema međunarodnom pravu, mjesto na koje evakuirate ljude mora imati dovoljno resursa za preživljavanje -- medicinske ustanove, hranu i vodu. To jest, ove takozvane sigurne zone su sigurne ne samo kada su slobodni od bombardiranja, već kada su ovi uvjeti, hrana, voda, lijekovi, zaštita, također ispunjeni, te su sigurne zone sićušni komadi neplodne zemlje, ili uglovi ulica, ili poluizgrađene zgrade, bez vode, bez objekata, bez zaklona od hladnoće i kiše, a sada, u još jednom smrtonosnom zaokretu za porodice u Gazi, oni koji su prisiljeni u 'sigurnu zonu' Al Mawasija ne samo da su lišeni takvih usluga spašavanja života. bombardiran tri puta u proteklih 6 sedmica". Komentari su uslijedili nakon što je 90 ljudi ubijeno tokom niza napada na sigurnu zonu al-Mawasi u blizini Rafe.

Tvrdnja: "Ako u Gazi ima Palestinaca koji ne dobivaju dovoljno hrane, to nije zato što to Izrael blokira, to je zato što je Hamas krade"

Činjenica: UN i međunarodne humanitarne grupe više puta su alarmirale izraelska ograničenja ulaska humanitarne pomoći, uskraćivanje kretanja naprijed nakon što konvoji uđu u Gazu i višestruke izraelske napade na konvoje dok pokušavaju izvršiti prijeko potrebne isporuke. U nizu izraelskih zračnih napada na konvoj pomoći Svjetske centrale kuhinje 1. aprila ubijeno je sedam radnika, što je dovelo do pauziranja velikih humanitarnih grupa.

A u junu je Svjetski program za hranu nametnuo pauzu u svojim operacijama nakon što su dva skladišta bila izložena raketnom napadu tokom izraelske operacije spašavanja talaca u kojoj je poginulo gotovo 300 Palestinaca. Agencija je obavljala operacije dostave s privremenog pristaništa koje su SAD izgradile na obali Gaze kako bi zaobišle ​​izraelska ograničenja. Nedostatak dostatne količine doveo je do ekstremnih nestašica hrane i čiste vode diljem Gaze. Panel od 10 nezavisnih izvjestitelja UN-a izjavio je 9. juna da "nema sumnje" da sada postoji glad u cijeloj Gazi.

"Izjavljujemo da je izraelska namjerna i ciljana kampanja izgladnjivanja palestinskog naroda oblik genocidnog nasilja i da je rezultirala glađu u cijeloj Gazi. Pozivamo međunarodnu zajednicu da da prioritet isporuci humanitarne pomoći kopnom svim potrebnim sredstvima, prekinuti izraelsku opsadu i uspostaviti prekid vatre", rekli su.

Tvrdnja: Netanyahu tvrdi da civilnih žrtava proizašlih iz izraelskih operacija u gradu Rafah na jugu Gaze "praktički nema".

Činjenica: Tvrdnja nije samo nategnuta, već je čista laž. Bilo je više izraelskih napada na Rafah koji su rezultirali civilnim žrtvama, uključujući onaj koji je u maju zapalio šatorski kamp u kojem su bili smješteni raseljeni Palestinci, ubivši najmanje 46 ljudi. Sam Netanyahu rekao je da je štrajk "saobraćajna nesreća". Stotine drugih liječeno je zbog ozljeda koje su zadobili tokom napada, uključujući jezive opekline. Stručnjaci UN-a bili su ogorčeni štrajkom. Ranije u februaru, otprilike četiri izraelska zračna napada ubila su najmanje 95 civila. Otprilike polovina tih žrtava bila su djeca. Amnesty International nazvao je napad "nezakonitim" i rekao da dodaje dokaze da "izraelske snage nastavljaju kršiti međunarodno humanitarno pravo, uništavajući cijele porodice potpuno nekažnjeno".

Tvrdnja: "Velika većina Amerikanaca nije nasjela na ovu propagandu Hamasa, oni nastavljaju podržavati Izrael".

Činjenica: Netanyahuova tvrdnja da "velika većina Amerikanaca" podržava njegov rat u Gazi jednostavno nije istinita. Anketa za anketom pokazala je da značajan dio Amerikanaca ili ne odobrava ili ima ozbiljne rezerve prema izraelskom ratu protiv Gaze koji je u toku. Polumjesečna anketa agencije Gallup pokazala je da, iako je došlo do umjerenog pada u neodobravanju rata, padajući za sedam bodova u odnosu na ožujak na 48 posto u junu u američkoj javnosti još uvijek postoje velike rezerve. Podrška ostaje snažna među republikancima, ali demokrati i neovisni i dalje su izrazito pesimistični.