ŠTA KAŽU ANKETE

Hipotetičke ankete prije odustajanja Joea Bidena iz utrke za predsjednika SAD-a pokazivale su da Kamala Harris zaostaje za Trumpom za dva postotna boda, odnosno 46 posto prema 48 posto, dok je Bidenov zaostatak bio 44 posto prema 47 posto.

Anketa u ključnim saveznim državama za dobijanje izbora, provedena nakon pokušaja atentata na Trumpa i prije nego što je Biden odstupio, ispala je tako da je Harris bila jedan postotni bod iza Trumpa u Pennsylvaniji, a u prednosti s pet postotnih bodova u Virginiji. Njena podrška među ženama, mlađim biračima i crnim biračima jača je od Bidenove, izvještava New York Times.

Naravno, treba pričekati ankete koje će ispitati raspoloženje nacije nakon Bidenovog povlačenja i moguće službene potvrde kandidature Kamale Harris.

Dok se demokrati okupljaju oko Kamale Harris, puno toga se mora dogoditi prije nego što ona bude formalno izabrana kao kandidatkinja stranke za izbore u studenom.

Biden je već osvojio 3.896 delegata, daleko više nego što mu je bilo potrebno da osigura nominaciju svoje stranke. Ali sad kad je odustao, ti delegati u praksi mogu podržati koga god žele.

Na njima je da izaberu novog kandidata. Oni bi se trebali sastati u Chicagu na stranačkoj konvenciji 19. augusta.

Ako se Demokratska stranka zajednički ne odluči podržati novog kandidata, konvencija će biti potpuno otvorena s više pretendenata koje će izabrati delegati stranke.

Za stranačku nominaciju kandidat treba osvojiti najmanje 1.976 izaslaničkih glasova.