Povlačenje Bidena

Predsjednik Joe Biden podržao je Kamalu Harris nakon što se povukao iz predsjedničke utrke.

U zaokretu u američkoj politici, predsjednik Joe Biden rekao je da se neće kandidirati za reizbor u novembru, te je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris.

Harris je već ušla u historiju SAD-a kao prva tamnoputa osoba i kao žena potpredsjednica, no suočava se sa zabrinutošću može li pobijediti republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

U narednom periodu ćemo saznati hoće li stranka prihvatiti Harris i izabrati je kao kandidatkinju na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji koja se održava sljedećeg mjeseca.

Biden je u nedjelju rekao da je to što je 2020. označio Harris kao svoju nasljednicu “najbolja odluka koju je donio”, pozivajući demokrate da je podrže.

“Danas želim pružiti potpunu podršku Kamali da bude ovogodišnja kandidatkinja naše stranke”, napisao je Biden u objavi na X.

Evo šta znamo o Harris:

Ko je ona?

Pedesetdevetogodišnja Harris je rođena u Oaklandu u Kaliforniji. Majka joj je porijeklom iz Indije, a otac rođen na Jamajci.

Pohađala je Univerzitet Howard u Washingtonu, prije nego što je diplomirala pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta Kalifornije u San Franciscu.

Počela je raditi u uredu okružnog tužioca okruga Alameda, prije nego što je prešla u ured okružnog tužioca San Francisca.

Postala je okružna tužiteljica San Francisca 2003. godine. Potom je 2010. izabrana za glavnu tužiteljicu Kalifornije, a četiri godine kasnije ponovo je izabrana.

Izabrana je u američki Senat 2016. i postala je vodeći Trumpov kritičar, naročito kada je u pitanju njegova useljenička politika.

Agresivno ispitivanje kandidata Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud 2018. pomoglo joj je da se pozicionira kao jedna od najvećih zvijezda u usponu Demokratske stranke.

Harris je udata za advokata Douga Emhoffa, koji je nakon izbora 2020. postao “prvi gospodin” u historiji SAD-a. Harris i Emhoff nemaju djece.

Kako je postala potpredsjednica?

Harris se prvobitno na izborima 2020. takmičila za Bijelu kuću, no to nije imalo rezultata zbog neuvjerljivih nastupa u debatama.

Dok je Biden učvršćivao svoje vodstvo 2020, obećao je da će izabrati ženu za svog protukandidata. Odabir Harrisa smatran je pokušajem da se privuku tamnoputi birači i da se ojača stranačka baza.

Sposobnosti Harris za provođenje zakona i centristički pristup također su smatrani prednostima koje bi neodlučne glasače mogle odvući od Trumpa, iako je njena historija također uzburkala progresivno krilo stranke.

U raspravi 2019. Harris je također izazvala Bidena u pogledu rase, što je bio viralan trenutak za koji su mnogi mislili da je možda umanjio njene šanse da postane potpredsjednica nakon što je on postao stranački kandidat.

Kako je ušla u historiju?

Harris je skupila nekoliko superlativa u svojoj karijeri, postavši prva tamnoputa žena na svakoj funkciji koju je dotad obnašla: okružna tužiteljica San Francisca, državna tužiteljica Kalifornije, senatorica iz Kalifornije i potpredsjednica.

Harris je također bila prva kćerka migranata ikada izabrana za potpredsjednicu.

Kakva je bila kao potpredsjednica?

Jennifer Victor, profesorica na Univerzitetu George Mason, je u razgovoru za Al Jazeeri opisala Harris kao “tipičnu potpredsjednicu”.

Harris je uveliko podržavala politiku Bidenove administracije, uključujući zakone o infrastrukturi, useljavanju, kontroli oružja i napore da se zaštite prava na pobačaj.

Konkretno, Harris je dobila zadatak da predvodi napore da se zaustavi migracija iz Srednje Amerike.

“Njena popularnost nije bila previsoka, ali također nije dobila puno medijske pažnje”, rekla je Victor. “Ona nije bila u centru pažnje političkog diskursa tokom posljednjih nekoliko godina… ali mislim da ćemo svjedočiti značajnom povećanju.”

Hoće li uspjeti pobijediti Trumpa?

To ostaje veliko pitanje za demokrate.

Alan Fisher, Al Jazeerin reporter koji izvještava iz Washingtona, rekao je da to što je Biden podržao Harris ne znači da će ona dobiti podršku Demokratske stranke, čija se konvencija održava za menje od mjesec dana.

Nedavne ankete, provedene nakon neuvjerljivog Bidenovog nastupa na debati protiv Trumpa, nisu sugerirale da je vjerovatnije da će Harris pobijediti Trumpa u novembru. Pristalice Harris tvrde da bi se te ankete mogle promijeniti sada kada je Biden izvan utrke.

Naprimjer, anketa Economist/YouGov, koja je objavljena prošle sedmice, pokazala je da bi Biden izgubio od Trumpa 41 prema 43 posto. Prema toj anketi, Harris gubi od Trumpa 39 prema 44 posto.

Anketa koju su proveli Reuters i Ipsos pokazala je da i Biden i Harris imaju iste rezultate protiv Trumpa: statistički podaci im ne idu u prilog.

Zašto je kontroverzna?

Harris je sebe opisala kao “progresivnu tužiteljicu”, ali malo je napredovala s progresivnim krilom stranke.

Iako je Harris u svojoj karijeri nadgledala neke reforme, kritičari su je optuživali da u najboljem slučaju ima mješoviti pristup u svojoj politici.

To je, dok je bila okružna tužiteljica San Francisca, uključivalo i kontroverznu akciju protiv izostajanja s nastave koja je dovela do toga da se roditelji suočavaju s kaznama zbog izostanka svoje djece iz škole.

Njen ured je također radio na sprečavanju puštanja većeg broja zatvorenika, uprkos prenapučenosti kalifornijskih zatvora. A kao glavna državna tužiteljica, Harris je argumentirala slučaj koji brani smrtnu kaznu u Kaliforniji, uprkos tome što je lično bila protiv nje.

Dugo hvaljena kao budućnost Demokratske stranke, Harris se također suočavala s kritikama da nije opravdala očekivanja. Kritičari su rekli da joj nedostaje harizme.

Kakav je njen stav o izraelskom ratu protiv Gaze?

Kada je riječ o Izraelu i Palestini, Harris je podupirala nepokolebljivu podršku Bidenove administracije Izraelu i redovno je branila pravo Izraela na samoodbranu, uključujući i tokom rata u Gazi.

Ona bi se ove sedmice trebala sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, tokom njegove posjete SAD-u.

Ipak, Harris je bila među glasnijim članovima administracije koji su naglašavali humanitarnu katastrofu koja se odvijala u enklavi. U martu je postala najviše rangirana članica administracije koja je koristila riječ “prekid vatre” pozivajući na humanitarnu pauzu u borbama.