KONTROVERZNI STAVOVI

J. D. Vance, novoimenovani potpredsjednik bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, ima mnogo toga za reći o Evropi.

Kao pobornik američkog izolacionizma i uporni kritičar pomoći Ukrajini, nominacija 39-godišnjeg senatora iz Ohaja izazvala je paniku među diplomatama preko Atlantika.
Ali, šta bi potpredsjednik Vance mogao značiti za Evropu? Od "idiotske" Njemačke do "islamističke" Velike Britanije, Politico donosi ono što je senator do sada rekao o Starom kontinentu.

Evropska unija

Vance je oštro kritikovao Brisel zbog njegove odluke da uskrati sredstva Mađarskoj i Poljskoj zbog zabrinutosti za demokratiju i vladavinu prava.

"Znate, EU je zadržala milijarde dolara obećane pomoći od Mađarske, zbog svojih stavova o Ukrajini. Dobila je milijarde dolara obećane pomoći od prethodne vlade u Poljskoj, zbog stavova konzervativne poljske vlade", rekao je u intervjuu u februaru.

"To nije naredba zasnovana na pravilima. To je Evropa, iz Brisela i Berlina, koja nameće liberalne imperijalističke poglede ostatku kontinenta."

O Mađarskoj

Slično Trampu, Vance je pohvalno govorio o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i predložio da se izvuče list iz njegove knjige o socijalnoj politici.

"U Mađarskoj pod Orbanom nude kredite novovjenčanim parovima koji im se u nekom trenutku kasnije oprašta ako su ti parovi zaista ostali zajedno i imali djecu. Zašto to ne možemo učiniti ovdje? Zašto zapravo ne možemo promovirati formiranje porodice?", rekao je.

Vance je također naveo Orbana kao inspiraciju u nastupu na desničarskom podcastu prošlog septembra.

"Šta radite u Odjeljenju za obrazovanje? Pa, radite ono što je Viktor Orbán uradio u Mađarskoj, a to je u osnovi reći: 'Ne smijete više predavati kritičku teoriju rase, više ne smijete predavati kritičku rodnu teoriju… Nije vam dozvoljeno da radite te stvari i dobijete dolar federalnog novca ili dolar državnog novca.'”

O Poljskoj

Vance je kritikovao Donalda Tuska nakon što je poljski premijer u februaru ove godine kritizirao republikance zbog blokiranja američke pomoći Ukrajini.

"Novi lider Poljske hapsi političke protivnike i duguje sigurnost svoje zemlje mojoj velikodušnosti", napisao je Vance u objavi na društvenim mrežama.

"Mogao bi razmisliti o tome da pokaže malo uvažavanja ili barem ublaži vlastite autoritarne impulse."

Pozvao je Bidenovu administraciju da odgovori na reformu državnih medija Tuskove vlade koja čisti lojaliste koje je postavila prethodna konzervativna vlada.


"Pozivam vas da ohrabrite novu poljsku vladu da preispita sve akcije koje bi mogle potkopati nju ili slobode koje su poljskim i američkim građanima drage", rekao je u januaru.

Zabrinutost Poljske u pogledu sigurnosti zbog ruske agresije je prenaglašena, rekao je Vance u intervjuu za CNN prošlog decembra.

"Ideja da [Putin] može marširati u Poljsku ili Berlin je apsurdna“, rekao je on.

O Njemačkoj

Berlinska vojska je beznačajna, a njena energetska politika je "idiotska", kaže Vance.

“Ponašanje Njemačke u ovom ratu je sramotno i uvredljivo je za naše glasače što se previše republikanaca slaže s tim. Sva njihova obećanja su se materijalizirala u gnojivo”, bjesnio je na društvenim mrežama u martu prošle godine.

"Zašto američki porezni obveznici subvencioniraju idiotsku njemačku energetsku politiku i slabu odbrambenu politiku? Misterija", dodao je.

Vance je još jednom napao njemačke odbrambene sposobnosti u eseju za Financial Times u februaru.

"Njemačka troši znatno više od Francuske na odbranu svake godine, s malo toga što može pokazati. Francuska vojska uključuje šest visoko sposobnih kombiniranih brigada... ali Bundeswehr jedva može sakupiti jednu borbeno spremnu brigadu”, rekao je.

“Njemačka je najvažnija ekonomija u Evropi, ali se oslanja na uvezenu energiju i pozajmljenu vojnu snagu.”

Vance je također komentirao rastuću popularnost krajnje desnice u Njemačkoj u intervjuu u februaru, tvrdeći da "AfD dobro radi" zbog "rastućeg otpora masovnoj migraciji".

Ujedinjeno Kraljevstvo

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy ubraja Vancea među svoje prijatelje, ali to nije spriječilo američkog senatora da optuži Ujedinjeno Kraljevstvo kao "islamističku zemlju".

"Moram da pobijedim Ujedinjeno Kraljevstvo, samo još jedna dodatna stvar. Nedavno sam razgovarao s prijateljem i razgovarali smo o, znate, jednoj od velikih opasnosti u svijetu, naravno, nuklearno širenje”, rekao je on na konferenciji prošle sedmice.

"I pričao sam o, znate, koja je prva istinski islamistička zemlja koja će dobiti nuklearno oružje, a mi smo bili kao, možda je to Iran, znate, možda se Pakistan već nekako računa, i onda smo nekako konačno odlučili možda je to zapravo Ujedinjeno Kraljevstvo, pošto su laburisti upravo preuzeli vlast.”

O Italiji

Čak ni krajnje desničarski italijanska premijerka Giorgia Meloni nije mogao izbjeći Vanceov gnjev.

"Pobjeda Meloni u Italiji bila je u velikoj mjeri odbacivanje imigracione politike u Briselu. Pa ipak, ona je bila potpuna katastrofa kada je u pitanju stvarno smanjenje migracije u Italiju”, rekao je Vance u intervjuu u februaru.