Neizmjerno je bogat!

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je da bi Tajvan trebalo da plati za za zaštitu Sjedinjenim Američkim Državama.

Trump je naglasio da je Tajvan neizmjerno bogat i da je to jedan od razloga zašto treba da plati Americi za odbranu.

"Uzeli su oko 100 odsto našeg poslovanja sa čipovima. Koliko smo mi (SAD) glupi? Mislim da bi Tajvan trebalo nama da plati odbranu. Oni su neizmjerno bogati. Mi se ne razlikujemo od osiguravajućeg društva. Tajvan nam ne daje ništa", rekao je Trump u intervjuu za Bloomberg.

On takođe smatra da odbranu tog ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom, otežava i njegova udaljenost od SAD.

"Tajvan je udaljen 15.000 kilometara od SAD, a od Kine 100 kilometara", rekao je Trump.

U prilog tome, Bloomberg je ocjenio da bi odustajanje od posvećenosti Tajvanu predstavljalo dramatičan pomak u spoljnoj politici SAD, kao što je i zaustavljanje podrške Ukrajini.

Međutim, prema pisanju pomenutog medija, čini se da je Trump spreman da "radikalno promjeni uslove tih odnosa".

Biden narušio odnose sa Saudijskom Arabijom

Kada je riječ o Saudijskoj Arabiji, Trump je okrivio trenutnog predsjednika Josepha Bidena i bivšeg predsjednika Baracka Obamu za narušavanje odnosa sa tom zemljom i, kako je rekao, njih dvojica su Saudijsku Arabiju gurnuli "ključnom protivniku".

"Oni (Saudijska Arabija) više nisu sa nama. Oni su sa Kinom, ali to ne žele. Oni žele da budu sa nama", istakao je Trump.

Takođe je rekao da je razgovarao sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom Al Saudom, ali nije želeo da govori o detaljima razgovora.

Izvor: Tanjug/Bloomberg