Neutraliziran

"Osumnjičeni napadač ispalio je više hitaca prema pozornici s povišenog položaja izvan skupa”, stoji u saopćenju.

Atentator na Donalda Trumpa bio je bio udaljen 120-150 metara kada je pucao i ranio bivšeg predsjednika u uho.

Na predizbornom skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji u subotu, američka tajna služba je „neutralizirala napadača koji je preminuo”, stoji u izjavi objavljenoj na X-u, javlja Hina.

"Osumnjičeni napadač ispalio je više hitaca prema pozornici s povišenog položaja izvan skupa”, stoji u saopćenju.

Ranije je FBI rekao da je napadač gađao s “uzvišenog položaja” izvan skupa prije nego što su ga ustrijelile snage reda.

"Jedan od gledatelja je poginuo, a dvoje je teško ozlijeđeno. Incident je trenutno pod istragom i tajna služba je službeno obavijestila Federalni istražni ured(FBI)”, saopćili su.

Bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je na društvenoj mreži Truth Social da mu je metak u napadu na skupu u Butleru probio gornji dio desnog uha.

“Bilo je mnogo krvi pa sam shvatio što se događa”, napisao je.

“Neshvatljivo je da se takvo što može dogoditi u našoj zemlji”.

Registrirani republikanac

Pojavljuju se informacije o političkim vezama 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa, kojeg je FBI nazvao “subjektom umiješanim” u Trumpov “pokušaj ubistva”.

AP je, pozivajući se na evidenciju birača, izvijestio da je Crooks bio registrirani republikanac u Pensilvaniji.

Crooks je takođe donirao 15 dolara odboru za progresivnu političku akciju 20. januara 2021., istog dana kada je predsednik Biden inaugurisan na dužnost, izvijestio je AP pozivajući se na evidenciju finansiranja kampanje.

Republikanci traže istragu

Republikanski zastupnici rekli su da će pokrenuti brzu istragu o tome kako se napadač uspio popeti na krov zgrade blizu predizbornog skupa bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ispaliti više hitaca prije nego što je ubijen.

Mike Johnson, predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa pod kontrolom republikanaca, rekao je da će zastupnici pozvati zvaničnike tajne službe, ministarstva domovinske sigurnosti i FBI-ja na saslušanja.

Trump lakše ranjen

Trump je lakše ranjen u napadu na skupu u predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata.

Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru. Iz publike su se čuli vrisci.

Bivši predsjednik primio se za desno uho kad su na pozornicu nahrupili agenti tajne službe i polegli ga ispod podija te ga zaštitili svojim tijelima.

Na Trumpovu desnu uhu bili su vidljivi tragovi krvi kad su ga agenti odvodili s pozornice. On je pritom prkosno podigao šaku u zrak, pokazujući pristašama da je dobro.

Nešto kasnije je objavljeno da je Trump okrznut metkom.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“.

"Predsjednik Trump zahvaljuje organima reda i hitnim službama na brzoj reakciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi“, rekao je Cheung.

Biden pozvao na prekid političkog nasilja

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na prekid političkog nasilja nakon što je ranije u subotu izbila pucnjava na političkom skupu republikanskog protukandidata Donalda Trumpa u Pennsylvaniji.

“U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja. To je bolesno”, rekao je Biden u izjavi pred kamerom.

Kazao je da je detaljno informiran o tome i da “planira večeras” razgovarati s Trumpom.

“Ovo svi moraju osuditi”, naglasio je.

Kazao je da je Trump sa svojim ljekarima “i čini se dobro”.

Biden je nešto ranije objavio pisanu izjavu u kojoj je poručio da je “zahvalan” što je Trump dobro i na sigurnom.

“Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na skupu. Nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja u Americi. Moramo se ujediniti kao nacija u osudi toga čina”.

I potpredsjednica Kamala Harris osudila je “bezuman napad” i poručila da joj je drago što je Trump dobro. “Svi moramo osuditi ovaj gnusni čin i dati svoj doprinos kako bismo osigurali da ne dovede do novog nasilja.”

“Nasilju nema mjesta u Americi, posebno u našem političkom procesu. Hillary i ja smo zahvalni što je predsjednik Trump na sigurnom i zahvalni na brzoj akciji američke tajne službe”, poručili su Bill i Hillary Clinton.