PORUKE PODRŠKE

Brojni svjetski lideri oglasili su se nakon napada na predizbornom skupu Donalda Trumpa, a na kojem je i bivši američki predsjednik zadobio povrede uha.

Među prvima koji se oglasio bio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Moje misli su uz Donalda Trumpa, žrtvi pokušaja atentata, a kojem želim brz oporavak. Jedan aktivista je ubijen, a nekoliko je povrijeđeno. Ovo je tragedija za naše demokratije. Francuska dijeli šok i ogorčenje američkog naroda", rekao je Macron.

Oglasio se i mađarski premijer Viktor Orban.

"Moje misli i molitve su uz Donalda Trumpa u ovim mračnim satima", poručio je.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel također je komentirao napad.

"Političko nasilje je apsolutno neprihvatljivo u demokratiji. Strogo osuđujem napad na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa", rekao je Michel.

Poruke podrške Trumpu uputila je i premijerka Italije Giorgia Meloni.

"Sa strahom pratim novosti iz SAD-a gdje je Donald Trump ranjen tokom mitinga. Njemu želim brz oporavak uz nadu da će u narednih nekoliko mjeseci predizborne kampanje prevladati dijalog i odgovornost nad mržnjom i nasiljem", navela je Meloni.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski također je osudio napad.

"Zgrožen sam saznanjem o pucnjavi na bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na njegovom skupu. Takvo nasilje nema opravdanja i za takvo nasilje nema mjesta nigdje u svijetu. Laknulo mi je kada sam saznao da je Trump sada na sigurnom i želim mu brz oporavak. Moje saučešće upućujem porodici žrtve ovog napada, učesniku skupa. Volio bih da Amerika iz ovoga izađe jača", poručio je prvi čovjek Ukrajine.

Napad je komentirao i nizozemski desničar Geert Wilders.

"Ono što se dogodilo u SAD-u može se dogoditi i u Nizozemskoj. Nemojte to potcijeniti. Mržnja prema desničarskim političarima je i u našoj zemlji bez presedana. Njihovu sigurnost treba značajno povećati tamo gdje je to potrebno", naveo je Wilders u svojoj poruci na društvenoj mreži X.