GOVORIO 58 MINUTA

Predsjednik SAD Joe Biden iskoristio je svoju dugo očekivanu konferenciju za novinare u četvrtak da iznese snažnu odbranu svoje vanjske i unutrašnje politike i odbacio je pitanja o njegovoj sposobnosti da služi još četiri godine. Međutim, ponovo je imao niz gafova.

Najavljujući sporazum koji će okupiti zemlje NATO-a da podrže Ukrajinu, Biden je lidera Ukrajine Volodimira Zelenskog nazvao "predsjednikom Putinom", a u prostoriji se čuo podsmjeh. Brzo se vratio mikrofonu: "Predsjednik Putin - pobjedit će predsjednika Putina... predsjednika Zelenskog", rekao je zatim Biden.

Zatim je rekao: "Tako sam fokusiran na to da pobijedim Putina", pravdao se u pokušaju da objasni gaf.

Nadalje, žustro braneći svoj učinak i utjecaj u vanjskoj politici iako se suočio s gomilom pitanja o svojoj mentalnoj sposobnosti i, u drugom gafu, pogrešno je nazvao Kamalu Harris kao "potpredsjednicu Trump".

Osim svega toga, Biden je dao opširne komentare o teškim spoljnopolitičkim pitanjima, uključujući konkurenciju s Kinom i rat koji se vodi u Gazi, u kojima je rekao da je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua od okupacije Pojasa Gaze.

Biden je na ovoj konferenciji govorio 58 minuta, od čega su 50 minuta bila samo pitanja novinara. Kako to prenosi Guardian, pitanja i odgovori su bili spontani i očigledno je bilo da nisu prethodno pripremljeni.