AKUTNI PROBLEM

Njemačka bi problem nedostatka radne snage mogla riješiti poreznim olakšicama za strance. Ministar finansija ove države Christian Lindner (Stranka slobodnih demokrata - FDP) je prošle sedmice ponovo govorio o spomenutoj mjeri.

Njome je predviđeno da strani radnici u prve tri godine imaju poreske olakšice, i to u početku 30 posto, pa 20 posto i u konačnici 10 posto. Međutim, opozicija, predvođena Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), oštro kritikuje ovaj prijedlog.

Parlamentarka Julia Klockner (CDU) je za list Die Welt izjavila da bi to značilo diskriminaciju domaćeg stanovništva te da bi se stvorili radnici prve i druge klase. Protive se i radikalno desna Alternativa za Njemačku (AfD) i Ljevica. To je neprihvatljivo i za čelnicu Saveza sindikata Njemačke Yasmin Fahimi, nazvavši to "socijalnim eksplozivom".

Konačna odluka o poreznim olakšicama za strane radnike nije donesena. Namjera je da bude dio paketa kojim se namjerava stimulirati ekonomski rast Njemačke. Usljed starenja njemačke populacije i sve manjeg broja mladih, postoji rizik od, kako piše tagesschau, akutnog nedostatka kvalificiranih radnika, npr. u sektoru informacionih tehnologija (IT) i zdravstvu.

Njemačka nije jedina država koja je pogođena ovim problemom. Da bi bile privlačne stranim radnicima, Nizozemska i Austrija već nude poreske olakšice strancima.