NAPETOST RASTE

Jemenski Huti saopćili su kako su u koordinaciji s iračkim islamskim pokretom otpora izveli novi napad na Izrael, a ovaj put meta je bio lučki grad Eilata.

Prema onome što su objavili mediji bliski Hutima, Eilat je gađan s nekoliko dronova, a izraelska vojska objavila je i informaciju da je jedan od sumnjivih dronova koji je krenuo prema Izraelu iz pravca Crvenog mora oborio borbeni avion.

"Stanovnici grada Eilata prijavili su da su čuli eksplozije", navedeno je.

Povodom napada oglasio se i glasnogovornik jemenskog pokreta Yahya Saree koji je rekao kako je operacija koju su izveli s iračkim snagama postigla svoje ciljeve.

U međuvremenu, povodom dešavanja na Bliskom istoku oglasio se i lider jemenskih Huta Abdul-Malik Al-Houthi koji je u obraćanju naciji poslao direktnu prijetnju Saudijskoj Arabiji.

"Naša preokupacija direktnom borbom da podržimo Gazu ne znači da nećemo moći ništa učiniti u vezi s ludim koracima saudijskog režima koji vjeruje da može uništiti naše ljude kroz glad, epidemije i tešku opsadu. Naši su ljudi strpljivi zbog svojeg uvjerenja da postoji važna bitka", rekao je lider pokreta.

Poručio je kako Amerikanci guraju Saudijce u glupost i agresivnost.

"Ako Amerikanac uspije da vas zaplete, to je strašna glupost i veliki neuspjeh, a naše je prirodno pravo da se suprotstavimo bilo kakvim agresivnim koracima. Ako to želite, samo probajte", zaključio je lider Huta.