GNUSAN ZLOČIN

Sudac okruga Coconino u Arizoni osudio je Anthonyja Martineza (28) u petak na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva, uz dodatne zatvorske kazne povezane sa osudama za zlostavljanje djece i otmice preminulog djeteta starijeg brata i sestre.

Arizona Daily Sun je objavio da je Martinez odbio da govori tokom sudske rasprave, ali je napisao pismo svojoj djeci koje je naglas pročitao branilac, izvinjavajući se za sve stvari kroz koje ih je doveo.

Predsjedavajući sudija Ted Reed naveo je otežavajuće faktore u izricanju kazne Martinezu, opisujući zločine kao posebno gnusne i okrutne dok je Martinez bio u poziciji od povjerenja kao otac djece.

Sudija je također priznao da je Martinez prošao kroz traumatično djetinjstvo i da nije ranije osuđivan za krivična djela.

Vlasti kažu da je dječak koji je umro Deshaun Martinez bio zaključan u malom ormaru spavaće sobe 16 sati dnevno tokom mjesec dana sa svojim starijim bratom kao kaznu za krađu hrane u kući tokom noći dok su njihovi roditelji spavali.

Obdukcija je pokazala da je dječak imao samo 8,1 kilogram kada je umro, što je znatno ispod prosjeka za njegove godine. Način smrti je naveden kao ubistvo.

Dječakova majka Elizabeth Archibeque izjasnila se krivom za prvostepeno ubistvo i zlostavljanje djece i osuđena je u julu 2023. godine na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta.