SVE OZBILJNIJA SITUACIJA

Iranska misija pri UN-u zaprijetila je da će, ako Izrael krene u "vojnu agresiju punog opsega" protiv Hezboala, uslijediti razarajući rat.

"Iako Iran propagandu cionističkog režima o namjeri napada na Liban smatra psihološkim ratom, ako krene u vojnu agresiju punog opsega, uslijedit će rat koji će uništiti sve. Sve opcije, ukljujučujući puna uključenost svih Fronta otpora su na stolu", stoji u objavi na Twitteru.

Objava dolazi u jeku napetosti između Hezbolaha i Izraela dok je svijet u strahu od toga da će Izrael pokrenuti veliku ofanzivu protiv ove moćne libanske vojne organizacije.

Veći broj zapadnih država je savjetovao svojim građanima da u što skorijem roku napuste Liban, a na društvenim mrežama su objavljivani snimci navodno velikog pomjeranja izraelske vojske ka granici sa Libanom.

Organizacije koje podržava Iran u Iraku i Siriji su već ponudile svoju pomoć Hezbolahu u slučaju izbijanja punog rata, a ovo je jedna od prvih objava koja uključuje poruku i od Irana.

Svijet je ove godine već bio u strahu zbog eskalacije između Izraela i Irana. Nakon što je Izraelnapao i uništio konzulat Irana u Damasku te ubio više visokorangiranih oficira, Iran je odgovorio lansiranjem više desetina dronova i raketa u pravcu Izraela.

Od početka izraelskog napada na Gazu, Hezbolah je na sjever Izraela ispalio na desetine raketa te uništio i neku vrijednu opremu. Izrael je vršio zračne udare i bombardovanja Libana.