OKRŠAJ NA CNN-U

Nastup demokratskog predsjedničkog kandidata Josepha Bidena na debati s protivkandidatom Donaldom Trumpom uznemirio je demokrate u tolikoj mjeri da pojedinci ozbilјno razmatraju mogućnost njegove zamjene na listi, objavio je danas Politico.

Tri stratega bliska trojici potencijalnih demokratskih predsedničkih kandidata, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da su im se mobilni telefoni "usijali" tokom jučerašnje debate sa molbama da drugi kandidat istupi kao alternativa Bidenu.

Jedan savjetnik je rekao da to "nije mnogo moguće sem ako Biden ne odstupi".

Jedan Bidenov pristalica rekao je da je vrijeme da predsjednik okonča svoju kampanju i da je debata bila Bidenov "najgori nastup u istoriji".

"Biden je bio toliko loš da niko neće obraćati pažnju na Trumpove laži. Biden mora da odustane, u to nema sumnje", rekao je on.

Bidenove pristalice nadale su se da će debata s republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom "otkloniti brige" da je 81-godišnjak prestar da odsluži još jedan mandat, ali su njegov "promukli glas i nesiguran nastup" učinili suprotno.

Za neke demokrate, Biden u svom nastupu nije nazadovao.

Predsjedavajuća Bidenove kampanje Jen O'Mali Dilon rekla je da je Biden "predstavio pozitivnu i pobjedničku viziju za budućnost Amerike", dok je Trump ponudio "mračnu sliku toga kako će Amerika izgledati ukoliko se on vrati u Bijelu kuću".

Demokratska konsultantkinja Stephany Cater kazala je da je Biden demokratski kandidat i da se to neće promjeniti zbog jednog nastupa u debati.

"Moramo da se smirimo i da ostanemo fokusirani, jer Trump večeras sigurno nije dobio nijednog glasača", smatra ona.

Izvor: Politika/Politiko