Zamjena za Stoltenberga

Očekuje se da će 57-godišnji Rutte preuzeti dužnost generalnog sekretara NATO-a 1. oktobra, kada će zamijeniti Norvežanina Jensa Stoltenberga.

Ambasadori 32 zemlja članice NATO-a odabrali su nizozemskog premijera Marka Ruttea za sljedećeg šefa Sjevernoatlantskog vijeća, prenosi Reuters.

Rutteovo imenovanje postalo je formalnost nakon što je njegov jedini protukandidat za tu poziciju – rumunski predsjednik Klaus Iohannis – prošle sedmice objavio da se povukao iz utrke.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je svog nasljednika Ruttea kao “snažnog lidera i graditelja konsenzusa”.

Očekuje se da će 57-godišnji Rutte preuzeti dužnost generalnog sekretara NATO-a 1. oktobra, kada će zamijeniti Norvežanina Jensa Stoltenberga, imenovanog 2014. godine i čiji je mandat četiri puta obnavljan.

Rutte će voditi Savez u svijetu punom političke neizvjesnosti s obje strane Atlantika i s Ukrajinom u ratu.

Osim sukoba u Ukrajini, mogao bi se suočiti i s novim predsjedništvom Donalda Trumpa ako bi se američki milijarder, koji je vrlo kritičan prema ulozi NATO-a, vratio u Bijelu kuću nakon američkih izbora u novembru.