‘Živi štit’

Izraelske snage su vezale ranjenog Palestinca za haubu vojnog džipa: specijalna izvjestiteljica UN-a upozorava da je korišten kao ‘živi štit’.

Izraelske snage su tokom racije na grad Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali zavezale ranjenog Palestinca za haubu vojnog džipa, koristeći ga kao živi štit.

Video koji je u subotu objavljen na internetu, a kojeg je verifikovala Al Jazeera, prikazuje Mujaheda Azmija, Palestinca iz Jenina, zavezanog za vojni džip koji prolazi pored vozila hitne pomoći.

Azmijeva porodica je novinskoj agenciji Reuters rekla da su izraelske snage izvele raciju hapšenja u Jeninu, tokom koje je on ranjen.

Nakon što je porodica tražila hitnu pomoć, vojska je uzela Azmija, zavezala ga za haubu svog džipa i odvezla se.

Abdulraouf Mustafa, palestinski vozač hitne pomoći, rekao je da su im izraelski vojnici odbili predati Azmija.

“Džip je prošao, a ranjeni čovjek je bio na haubi”, rekao je Mustafa za Al Jazeeru. “Jedna ruka mu je bila vezana za vjetrobransko staklo, a druga ruka mu je bila na stomaku. Prošli su pored nas. Odbili su nam predati pacijenta.”

Izraelska vojska je u saopćenju navela da je na izraelske snage pucano, pri čemu je došlo do razmjene vatre u kojoj je osumnjičenik ranjen i uhapšen.

Vojnici su tada prekršili vojni protokol, navedeno je u saopćenju.

“Naše snage su odvele osumnjičenog nakon što su ga vezale za vozilo”, rekla je izraelska vojska.

Dodala je da “postupci njenih snaga koji se vide na videosnimku nisu u skladu s vrijednostima izraelske vojske”, ističući da će “istražiti incident”.

Porast nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelski vojnici su kasnije pustili Azmija, dozvoljavajuću bolničarima da ga prevezu u bolnicu gdje je odveden u operacijsku salu, rekli su zdravstveni radnici.

Incident se dogodio na okupiranoj Zapadnoj obali gdje je sve češća eskalacija nasilja koje je bilo u porastu i prije izraelskog rata protiv Gaze. Izraelske snage često vrše racije u gradovima i selima na Zapadnoj obali, a gotovo su svakodnevni i napadi doseljenika na Palestince.

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za okupirane palestinske teritorije Francesca Albanese rekla je da je u ovom slučaju Palestinac korišten kao “živi štit”.
  “Frapantno je kako je država nastala prije 76 godina uspjela doslovno okrenuti međunarodno pravo na glavu”, napisala je u objavi na društvenoj mreži X.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR), najveća muslimanska organizacija za građanska prava i zagovaranje, također je osudila incident, kao i izraelske napade na izbjeglički kamp Shati i četvrt Tuffah u sjevernoj Gazi u kojima su ubijene najmanje 43 osobe.

“Izraelsko-američki masakri i ratni zločini moraju prestati. Novac američkih poreznih obveznika ne bi trebao biti korišten za ubijanje, ranjavanje i izgladnjivanje nedužnih civila”, rekao je Ibrahim Hooper, direktor komunikacija CAIR-a. “Bidenova administracija mora okončati svoje saučesništvo u ovom genocidu.”

U međuvremenu je David Des Roches, profesor sa Univerziteta nacionalne odbrane u SAD-u, rekao da bi, ako izraelska vojska ne uspije disciplinovati vojnike koji su učestvovali u ovom incidentu, drugi vojnici to mogli shvatiti kao “zeleno svjetlo” za slične postupke.

“To nije standardna praksa. Nadam se da će istraga otkriti ko je to uradio i da će odgovorni biti primjereno kažnjeni. U suprotnom, to može postati praksa” rekao je Des Roches za Al Jazeeru.

Ovo nije prvi put da se izraelski vojnici nedolično ponašaju.