Trajni

Najava američkog predsjednika dolazi u trenutku kada se suočava s brojnim kritikama zbog svoje politike prema Gazi, uoči izbora u novembru.

Izrael je pristao na prijedlog koji bi doveo do “trajnog” prekida vatre u Pojasu Gaze, objavio je američki predsjednik Joe Biden, dok se suočava sa sve većim pritiskom i kritikama zbog svoje podrške izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Tokom konferencije za novinare u Bijeloj kući u petak poslijepodne, Biden je rekao da je Izrael iznio “sveobuhvatan novi prijedlog” za okončanje rata.

“To je putokaz do trajnog prekida vatre”, rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država novinarima.

Biden kaže da prijedlog uključuje tri faze, od kojih bi prva trajala šest sedmica i uključivala potpuni prekid vatre, kao i povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze.

U prvoj bi fazi također bili pušteni brojni taoci u Pojasu Gaze – uključujući žene i starije osobe – u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika u Izraelu, dok bi humanitarna pomoć pristizala u Gazu.

“Postoje američki taoci koji bi bili pušteni u ovoj fazi i želimo ih kući”, rekao je Biden, dodavši da je Katar prenio prijedlog palestinskoj grupi Hamas, koja upravlja Gazom.

Hamas i izraelska vlada nisu odmah dali komentar na Bidenove izjave u petak.

Ova objava dolazi u trenutku kada su napori da se postigne prekid vatre posrnuli zbog prodora izraelske vojske u grad Rafah na jugu Gaze, zbog čega je prisilno raseljeno oko milion Palestinaca tokom prošlog mjeseca.

U smrtonosnim izraelskim napadima na Rafah ubijeni su deseci Palestinaca i potakli bijes u svijetu. Više od 36.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskom bombardovanju Gaze od početka rata u oktobru.

Obalna enklava također je pod izraelskom opsadom, što je dovelo do nestašice hrane, vode i drugih humanitarnih zaliha.

Pritisak na Bidena

Kako se kriza u Gazi produbljuje, Biden se suočava sa sve većim protestima i kritikama zbog svoje čvrste vojne i diplomatske podrške Izraelu tokom rata.

Uprkos rastućem bijesu zbog izraelske ofanzive – uključujući nedavne smrtonosne napade na Rafah – i upozorenjima da rizikuje gubitak ponovnog izbora za predsjednika zbog svog stava, politika američkog predsjednika ostala je uglavnom nepromijenjena.

Nova anketa objavljena ove sedmice pokazala je da Biden uživa manje od 20 posto podrške među arapskim Amerikancima, ključnom biračkom jedinicom u nekoliko američkih neodlučnih država koja bi mogla odlučiti o predstojećim izborima.

Biden bi se na predsjedničkim izborima 5. novembra trebao suočiti sa Donaldom Trumpom u, kako se očekuje, tijesnom natjecanju.

Dugotrajni izraelski rat u Gazi – koji bi mogao potrajati još najmanje sedam mjeseci, prema riječima izraelskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Tzachija Hanegbija – naškodit će Bidenovim šansama za ponovni izbor, kažu stručnjaci.

“Znakovi su jasni …” rekao je ove sedmice za Al Jazeeru Josh Ruebner, predavač na Univerzitetu Georgetown.

“I ako Biden odluči nastaviti s ovom čvrstom podrškom Izraelu još sedam mjeseci, to će ubiti još desetke hiljada Palestinaca, a on će izgubiti izbore.”

Hamas je 6. maja saopštio da se složio s prijedlogom prekida vatre kojeg su iznijeli Egipat i Katar, koji se čini gotovo identičnim onom kojeg je Biden najavio u petak. Izraelski čelnici odbili su tu inicijativu.

Faze koje slijede

U svom govoru iz Bijele kuće, Biden je rekao da će u drugoj fazi prijedloga prekida vatre doći do oslobađanja “svih preostalih živih talaca” u Gazi, povlačenja izraelskih snaga s teritorija i “trajnog prekid neprijateljstava”.

“Sada ću biti iskren s vama, postoji niz detalja o kojima treba pregovarati kako bismo prešli s prve faze na drugu fazu”, rekao je.

“Ali prijedlog kaže da ako pregovori traju duže od [onih] šest sedmica iz prve faze, prekid vatre će se nastaviti sve dok traju pregovori.”

SAD, zajedno s Katarom i Egiptom, radit će na održavanju tih pregovora, dodao je Biden.

Plan obnove Gaze započeo bi u trećoj fazi, a ostaci ubijenih talaca bili bi vraćeni njihovim porodicama.

Dok je Biden rekao da se Izrael složio s planom, napomenuo je da se neki Izraelci – uključujući članove koalicijske vlade premijera Benjamina Netanyahua – neće složiti s prijedlogom i da će pozvati na nastavak rata.

“Jasno su stavili do znanja: žele okupirati Gazu. Žele se boriti godinama. Taoci im nisu prioritet. Pa, pozivam rukovodstvo u Izraelu da stane iza ovog dogovora uprkos svim pritiscima koji dolaze”, rekao je Biden.