Granice iz 1967.

Norveška i Irska danas će također formalno priznati palestinsku državnost.

Španija, Norveška i Irska zvanično su priznale palestinsku državu.

Glasnogovornica Vlade Španije Pilar Alegria rekla je da usvojena “važna odluka o priznavanju palestinske države”, koja ima jedan cilj – pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu mir.

Prethodno je španski premijer Pedro Sanchez napomenuo da će Španija priznati palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine, priznajući samo promjene s kojima su se složile obje strane.

“Iako nije na Španiji da definiše granice drugih nacija, naš stav je usklađen s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i sa stavom koji tradicionalno zauzima Evropska unija”, naglasio je španski lider.

Sanchez je dodao da bi palestinska država trebala biti “održiva” sa Zapadnom obalom i Gazom koji su povezani koridorom i Istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom, prenijela je Anadolija.

“Današnja odluka je zasnovana na međunarodnom pravu i poštovanju poretka zasnovanog na pravilima – principima koji nas vode bez obzira na kontekst”, rekao je Sanchez.

Španski premijer je dodao da će od srijede njegov fokus biti na zalaganju za održivo dvodržavno rješenje kako bi se donio trajni mir u regionu.

‘Važan dan’

Norveška, jedna od triju evropskih država koje su danas službeno priznale Palestinu, pozdravila je “važan dan” i izrazila žaljenje zbog očiglednog izostanka “konstruktivnog angažmana” Izraela.

“Norveška je već više od 30 godina jedna od najvjernijih zagovarateljica postojanja palestinske države”, rekao je šef norveške diplomatije Espen Barth Eide, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Dan kada Norveška službeno priznaje Palestinu kao državu važan je dan za odnose Norveške i Palestine”, dodao je.

Premda je deklaracija triju zemalja uglavnom simbolična, one se nadaju da će potaknuti druge zemlje Evropske unije da slijede njihov primjer.

Španija i Irska bit će najveće i politički najutjecajnije zemlje u 27-članom bloku, koje će priznati palestinsku državu, pridruživši se Švedskoj, Kipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Najmanje 140 od 193 države članice Ujedinjenih nacija priznaje palestinsku državu, uključujući većinu globalnog juga, Rusiju, Kinu i Indiju.

Britanija, Australija i članica EU-a Malta nagovijestile su proteklih mjeseci da bi mogle slijediti njihov primjer.

Premijer Slovenije Robert Golob rekao je da će Slovenska vlada u četvrtak odlučivati o priznanju palestinske države, nakon čega će odluka biti upućena Parlamentu na konačno odobrenje.

Međutim, Francuska je rekla da sada nije vrijeme za priznavanje palestinske državnosti, dok se Njemačka pridružila najvjernijem savezniku Izraela, Sjedinjenim Američkim Državama, u odbijanju jednostranog pristupa, insistirajući na tome da se dvodržavno rješenje može postići samo kroz dijalog.

“Priznavanje Palestine je historijski korak koji Palestincima i Izraelcima omogućava postizanje mira”, rekao je premijer Pedro Sanchez.