KOBNO PUTOVANJE

Let Embraera-135, koji se u srijedu srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, bio je potpuno normalan do 30 sekundi prije pada. Letjelica se odjednom počela naglo spuštati. To pokazuju podaci internetskog portala za praćenje aviona Flightradar24.

Avion je bio na putu iz Moskve za Sankt Peterburg kada se srušio u regiji Tver blizu sela Kuženkino, saopćilo je rusko ministarstvo za hitne situacije.

Prema riječima predstavnika portala Flightradar24 Iana Petchenika, avion se počeo "iznenada okomito spuštati" u 17:19 sati. U roku od 30 sekundi, letjelica je pala više od 2.400 metara. Petchenik je dodao da se "šta god se dogodilo, dogodilo vrlo brzo". Prije naglog spuštanja, međutim, "nije bilo naznaka da avion ima problema".

Ruski istražitelji otvorili su istragu kako bi utvrdili što se dogodilo. Neki neimenovani kazali su ruskim medijima kako vjeruju da je avion oboren jednim ili više projektila zemlja-zrak.

"Možda su se 'hrvali' sa avionom nakon svega što se dogodilo, ali prije njegova dramatičnog pada nije bilo nikakvih naznaka da nešto nije u redu s ovim letom" rekao je Petchenik.

Video koji se pojavio kasnije pokazuje kako se avion brzo spušta s nosom usmjerenim gotovo ravno prema dole i pramenom dima ili pare iza njega.

Oglasio se i proizvođač aviona


Brazilski proizvođač aviona Embraer SA (EMBR3.SA) saopćio je da posljednjih godina nije pružao nikakvu uslugu ili podršku za avion koji ima oko 13 sjedala.

Tvrtka je u saopćenju kazala da je postupila u skladu s međunarodnim sankcijama uvedenim protiv Rusije. Luksuzni mlažnjak identificiran je na Flightradar24 s registracijom RA-02795, isti kao i avion koji je prevezao Prigozhina u Bjelorusiju nakon pobune, rekao je izvor iz industrije upoznat s tim pitanjem.

Telegram kanal Grey Zone blizak Wagnerovima saopćio je da avion bio na meti protuzračne odbrane iznad regije Tver. Na popisu putnika bilo je i Prigožinovo ime.

Ruska avio uprava Rosaviacia izvijestila je u četvrtak navečer da je, prema podacima ove avio kompanije, Prigožin bio u srušenom avionu.

Wagner grupa se za sada nije oglašavala preko službenih kanala, ali ono što je poznato od ranije jeste da paravojna formacija ima određene planove za vanredne situacije kakva je i ova. Dio snaga Wagnera nalazi se u Bjelorusiji, dok je dio i dalje na području Ruske Federacije te za sada nije poznato u kojem će pravcu grupa djelovati nakon što je ostala bez šefa, ali o tome postoje razne špekulacije.