Brisel

Nastavlja se dijalog Beograda i Prištine, a sporna su pitanja policije i članstvo Kosova u UN-u.

Delegacija Srbije, predvođena premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, prihvatila je desetu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa s Kosovom, zakazanu za petak u podne u Briselu.

Vlada Srbije ranije je potvrdila da delegacija Srbije u četvrtak navečer putuje u Brisel, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere.

Odluka je donesena nakon telefonske sjednice državnog vrha, na kojoj se razmatrala deveta runda dijaloga, koja je u Briselu završena bez dogovora u noći sa srijede na četvrtak.

Nakon devete runde pregovora, obje strane optuživale su se međusobno za  nepostizanje sporazuma.

Iz kabineta kosovskog premijera ranije je saopćeno da se kosovska delegacija u četvrtak vraća za Brisel, kako bi nastavila sastanke u sklopu dijaloga  dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton, pod čijim pokroviteljstvom se vode pregovori, rekla je tokom posjete Srebrenici da će se pregovori nastaviti u petak.

Ashton  je u četvrtak odgodila posjetu Hrvatskoj zbog toga što je maksimalno angažirana na dijalogu Srbije i Kosova.

Sporna pitanja su nadležnosti policije na sjeveru Kosova i članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima.

'Normalizacija odnosa i reforme'

Ranije u četvrtak, kosovska ministrica za eurointegracije Vlora Çitaku napisala je na Twitteru da se kosovska delegacija vraća u Brisel. "Treba nam dogovor, ne samo zbog normalizacije odnosa, već i zbog fokusiranja na reforme".

Reporter Al Jazeere iz Mitrovice je javio da se u tom gradu predsjednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandra Vulin sastao sa predstavnicima srpskih opština na sjeveru Kosova.

"Preneo sam im uvjeravanja da niko neće uraditi ništa što nije u skladu s Ustavom, s rezolucijom i interesima našeg naroda. Razgovarali smo o svemu, pregovarački tim nije potpisao ništa i moram reći da je krivica za prekid na Prištini koja pregovore doživljava kao nešto gde treba da dobije sve, a da ne da ništa", rekao je Vulin.

Kosovski ministar sigurnosti Agim Çeku u izjavi za Al Jazeeru rekao je da se nada da će se dijalog o Kosovu okončati na zadovoljstvo i u interesu svih.

On je kazao kao nema mjesta strahu od jedinstvenih kosovskih sigurnosnih snaga. Rekao je kako su one u interesu svih i podrazumijevat će učešće iz svih lokalnih zajednica.

Deveta runda dijaloga Beograda i Prištine okončana je nakon 13 sati u Briselu bez uspjeha, javila je reporterka Al Jazeere.

Ashton je kazala da su razlike sada "uske i vrlo plitke", te kako se nada da će lideri Srbije i Kosova do ponedjeljka razmisliti mogu li preduzeti posljednje korake potrebne za postizanje sporazuma, objavila je na Twitteru njena glasnogovornica Maja Kocijančić.

Međusobne optužbe

Nakon teških pregovora, u čijem su fokusu bile nadležnosti policije na sjeveru Kosova, premijer Kosova Hashim Thaçi rekao je da je kosovska strana prihvatila prijedloge bez promjena, dok ih je Beograd odbio.

S druge strane, premijer Srbije Ivica Dačić kazao je novinarima da je razočaran što "Kosovo opstruira razgovore i dogovor". Kazao je da je beogradski pregovarački tim prihvatio sve prijedloge koje je dala visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton, ali da je Thaçi želio dodati novosti u te prijedloge.

Savjetnik predsjednika Srbije Marko Ðurić rekao je za agenciju Tanjug da je dijalog završen bez dogovora "zbog opstrukcije kosovskog premijera", te je optužio Thaçija za otvorene prijetnje nasiljem.

Ðurić je poručio da je "Beograd spreman da razgovara, ali ne logikom terorista".

Prema njegovim riječima nastavak dijaloga je moguć, ali novi termin nije zakazan.

S druge strane, Thaçi je rekao da je ovo 2013. godina i "do rješenja ne možemo doći logikom i glavom Vojislava Šešelja".

Thaçi je naglasio da se slično događalo i u ranijim rundama pregovora, kada je, kako veli, Priština prihvatala, a Beograd odbacivao prijedloge. On je naveo da ima možda još nekoliko dana da se Srbija predomisli i prihvati prijedloge.

Kosovski premijer Hashim Thaçi je pred početak razgovora rekao novinarima da je Priština spremna "da razmotri nove prijedloge", ali da "lanac komande u policiji mora biti jedinstven".

Pitanje sjevera Kosova

Reporter Al Jazeere javio je u srijedu navečer iz Beograda kako se nezvanično saznaje da je delegacija Srbije zadovoljna dosadašnjim prijedlozima i spremna je na ustupke, jer se u prijedlogu sporazuma nalaze tačke na kojima je Beograd insistirao.

Nezvanično, predloženo je formiranje Zajednice četiri srpske opštine na sjeveru Kosova, te da neće biti sjedinjavanja sa opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom.

Zajednica srpskih opština trebala bi dobiti nadležnosti u oblastima poput telekomunikacija, zdravstva i prostornog uređenja.

Subotić je javio da je tačka oko koje se Beograd i Priština najviše spore prijedlog da predstavnici četiri srpske opštine biraju regionalnog šefa policije sjevernog Kosova.

Uoči početka pregovora briselski posrednici pozvali su na postizanje dogovora na obostranu korist i zadovoljstvo.