Evropski parlament

Nadam se da ćemo imati priliku da nazdravimo istorijskom dogovoru Srbije i Kosova do kraja sedmice, rekao je Jelko Kacin.

Evropski parlament (EP) usvojio danas izvještaj izvjestioca EP za Srbiju Jelka Kacina o napretku te zemlje, te predložio Evropskoj komisiji (EK) da joj dodijeli datum početka pregovora s Evropskom unijom (EU), prenosi novinar agencije Anadolija (AA).
Izvještaj je usvojen velikom većinom.
Kacin je pohvalio napore Srbije da unutrašnjim reformama dostigne evropske standarde, a Evropskom vijeću se predlaže da što je prije moguće Srbiji dodijeli datum početka pregovora se EU.
Poslanici EP su danas usvojili finalni izveštaj o monitoringu Hrvatske, kao i rezolucije o Turskoj, Crnoj Gori i Kosovu.
Komentirajući stavove premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Tacija o njihovim naporima u procesu dijaloga između Beograda i Prištine, evropski komesar za proširenje EU Stefan Fule je rekao:
"Ova pitanja su veoma kompleksa i osjetljiva. Rezultati dijalog su od kritične važnosti za relacije EU i sa Kosovom, i sa Srbijom. Oni bi trebali da ohrabre članice EU u odluci da otvore pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), kao i pregovore o pristupanje Srbije".
Kacin je, pak, izrazio nadu da će sastanak premijera Srbije i Kosova donijeti rezultate do kraja sedmice.
"Proboj bi imao dalekosežne posljedice za evropske integracije obje zemlje i Zapadnog Balkana u cjelini, kao i za ekonomski oporavak krizom pogođenog regiona. Nadam se da ćemo imati priliku da nazdravimo istorijskom dogovoru Srbije i Kosova do kraja sedmice", naveo je Kacin.