Predrag Simić

Analitičari u Srbiji, Predrag Simić i Ognjen Pribićević, smatraju da se pregovori Beograda i Prištine kreću korak po korak.

Pribićević smara da je otvoreno pitanje koliko su SAD spremne da usmjere kosovske lidere u pravcu postizanju sporazuma, jer je "ključ u Vašingtonu", zbog toga što EU nema kapacitet da ovo pitanje završi.
Poslije završetka devete runde dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, Pribićević je, gostujući na TV Pink, istakao da je učinjen korak bliže dogovoru, ali da je ključno pitanje bezbjednosti, odnosno - vojske, pravosuđa i policije. 
"Oko policije je postignut dogovor koji odgovara etničkom sastavu stanovništva, ali da se to stanovništvo ne mijenja tako što bi se pridodala Južna Mitrovica, dok bi lokalni šef policije bio iz srpskog sastava", kaže Pribićević, koji očekuje da će najosetljivije biti pitanje vojske. 
Prema njegovim riječima, sve opcije su u igri, a dogovor je moguć narednih nekoliko dana, poslije čega bi se obavila konsultacija unutar državnog vrha u Srbiji i verovatno sa parlamentarnim strankama, a nakon toga bi sa tim bili upoznati i EU i na kraju SAD. 
Pribićević smatra da je, prema najboljem scenariju, dogovor moguć za sedam dana i da bi se u tom okviru za mjesec dana razgovaralo i o datumu za početak pregovora o članstvu Srbije u EU. 
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Predrag Simić je, takođe, ocjenio da se pregovori "kreću korak po korak" i da podsjećaju djelimično na Rambuje, ali više na Dejton i da bi trebalo očekivati i desetu rundu dijaloga. 
Simić je, gostujući u istoj emisiji, rekao da su predstavnici Kosova tvrdi pregovarači i da je za Prištinu bitno pitanje stolice u UN, dok su, sa druge strane, SAD pragmatične i žele da se ovo pitanje privede kraju. 
On je naveo da se, umjesto o zajednici 10 srpskih opština, spominju samo četiri opštine na sjeveru Kosova i da bi bilo pogrešno, ukoliko budući sporazum ne bi uključivao i većinu srpskog stanovništva koje živi južno od Ibra. 
Simić je istakao da je cilj kosovske strane usmjeren prema realizaciji SSP i "belom Šengenu", dok srpska teži dobijanju datuma za početak pregovora sa EU.