Mnogo toga ostaje nerazjašnjeno

Očekujem da će Srbija na kraju prihvatiti sporazum s Kosovom, ali to neće biti kraj priče već njen stvarni početak. Stoga, očekujem da će se Hashim Thaçi i Ivica Dačić sastati još jednom u Briselu i objaviti da je postignut dogovor, rekao je za beogradski list "Danas" Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik lista "Koha ditore".

Prema mišljenju Bajramija, odbijanje briselske ponude bio je "taktički potez" vlade u Beogradu.

"Meni sve to više izgleda na izrežiranu scenu, u kojoj je vlast naručila protivljenje dogovoru, u nadi da može nešto više da izvuče od Brisela. Kako drugačije shvatiti da se dogovoru protive ljudi od kojih mnogi nisu videli prijedlog i to na osnovu onoga što su o dogovoru čuli od same vlasti", smatra on.

Bajrami ocjenjuje da poslije posljednjih događaja mnogo toga ostaje nerazjašnjeno, ali ima i stvari koje su jasne.

"Najpre, prostor za promjene u dogovoru o zajednici srpskih opština gotovo da ne postoji, prije svega zato što je pregovaranje praktično završeno i nema više vremena. Drugo, dogovor, ma kakav da bude, predstavljaće samo početak jednog mnogo dužeg procesa, u kojem će evrointegracije Srbije biti tjesno i neraskidivo povezane s postepenim priznanjem nezavisnosti Kosova od strane vlasti u Beogradu", navodi sagovornik lista "Danas".

Bajrami naglašava da će u isto vrijeme proces evropskih integracija Kosova biti usko povezan s pozicijom srpske zajednice, posebno na sjeveru, a da "vlasti i u Srbiji i na Kosovu nemaju drugu mogućnost osim da prihvate ono što im se nudi".

"Ili, da se bolje izrazim, ostale opcije su mnogo lošije, jer podrazumijevaju preveliki rizik pogoršanja odnosa sa Zapadom, odnosno EU i Amerikom, što je za političare na Kosovu najbrži put prelaska u opoziciju, a u Srbiji bi značilo gubljenje partnera bez kojih je nemoguće izvesti državu na put preporoda. Sve to vodilo bi građanskom nezadovoljstvu i, prije ili kasnije, sigurnom porazu na izborima", upozorava Agron Bajrami.