Istraga se nastavlja

Dnevnik "Koha ditore" piše da istraga o trgovini organima u slučaju "Medicus" na Kosovu bi mogla biti proširena i na Albaniju.

List piše da je jedan pacijent iz mjesta Patosi u blizini Tropoje, Sheqere Likaj, 2002. godine podnijela novu tužbu protiv doktora Kastriota Dautaja, bratanca bivšeg ministra unutrašnjih poslova Albanije Kadrija Hasbija Dautaja, za "krađu" bubrega.

Njoj je, prema njenim navodima, ukraden bubreg tokom operacije razbijanja bubrežnog kamena na Univerzitetskoj klinici u Tirani. Sud je 2005. godine odbacio tužbu zbog nedostatka dokaza.

Ona je ispričala da je nakon operacije doktor Dautaj pobjegao na Kosovo, što navodi na sumnju da je počinio krivično djelo trgovine organima.

Slučaj je ponovo pokrenut prije mesec dana kada je Sheqere Likaj  otišla u Grčku na pregled zbog tegoba u bubrezima, gdje su lekari utvrdili da nema jedan bubreg.

Po povratku u Albaniju rečeno joj je da njen zdravstveni karton ne postoji i da doktor Dautaj ne radi na klinici u kojoj je izvršena operacija, nakon čega je podnio prijavu policiji.

Ona tvrdi, kako piše "Koha ditore", da je u sali gdje je čekala operaciju bila mlada djevojka i da sumnja da je njenv bubreg presađen njoj. Ispovjest ovog pacijenta dovodi se u direktnu vezu sa slučajem "Medicus" u kome je devet lica, sedam sa Kosova i po jedan turski i izraelski državljanin, pred EULEX-ovim sudskim vijećem optuženo za trgovinu organima i ilegalno obavljanje transplantacija bubrega.

Na listi optuženih nalaze se hirurzi Lutfi Dervishi i Driton Jilta, bivši sekretar Ministarstva zdravlja Ilir Recaj, anesteziolog Sokol Hajdini, vlasnik klinike "Medicus" Arban Dervishi, Sylejman Dula i Islam Bytyçi, turski hirurg Jusuf Somnez i izraelski državljanin Moshe Harel, kome je presađen bubreg.

U optužnici, podignutoj 2010. godine, navodi se da su u trgovinu organima bila uključena 23 lica, donori i 23 lica kojima su bubrezi presađeni.

Od tog broja dva donora su Albanci, dok ostali potiču iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske. Njima je uprava "Medicusa" od 100.000 dolara, koliko su pacijenti plaćali bubreg, trebalo da plati po 20.000 dolara za jedan bubreg, ali je većina, kako se navodi u optužnici, ostala praznih ruku, jer su odmah poslije operacije prebacivani nazad u zemlje iz kojih potiču.

U međuvremenu Driton Jilta i Sokol Hajdini priznali su na sudu da su učestvovali u transplantaciji bubrega, ali nisu znali da klinika "Medicus" nije imala dozvolu za rad.