Ognjen Pribićević

Apsolutni minimum Srbije za postizanje dogovora sa Prištinom je Osnovni sud u Mitovici, da komandant policijskih jedinica bude Srbin i da se onemogući pristup vojnih snaga na sjeveru Kosova, kao i da se sjeverni dio Mitrovice nikako ne spaja sa južnim dijelom, kaže srbijanski analitičar Ognjen Pribićević.

Postoji šansa za postizanje dogovora Beograda i Prištine oko spornih pitanja i naredna nedjelja će biti ključna za to, ocjenio je Pribićević.
"Mislim da, uprkos tome što su pregovori završeni, i dalje postoji prilika...Svjedoci smo da su se i ranije dešavali dogovori prije takozvanog dana D, tako da ima sasvim dovoljno vremena od sedam-osam dana i mislim da će ova nedjelja pred nama biti ključna i očekujemo da se dijalog nastavi", rekao je politički analitičar Ognjen Pribićević za TV B92.
On je rekao da postoji šansa za postizanje dogovora i da je to u interesu Beograda, Prištine, ali i SAD i EU. 
"Sve strane imaju jači interes da se dogovor postigne nego da se ne postigne", smatra Pribićević. 
Kako je kazao, ako se dogovor ne postigne narednih sedam, osam dana, onda je već veliko pitanje i stvari se prolongiraju za jesen, a onda je, kako je rekao, veliko pitanje u kom formatu će se dalje voditi pregovori. 
"Šta je minimum, to je ključno pitanje, mislim da je sa naše strane apsolutni minimum Osnovni sud u  Mitovici, da komandant policijskih jedinica bude Srbin i da se onemogući pristup vojnih snaga na tom području, kao i da se sjeverni dio Mitrovice nikako ne spaja sa južnim dijelom", rekao je Pribićević. 
Kako je naveo, moguće je naći kompromis i nije realno očekivati da catherine Ashton sada napusti pregovore.