Beograd ima 5 dana da odluči

Beogradu je ostalo 5 dana da odluči da li će prihvatiti ponudu Brisela o Kosovu. I premijer i njegov zamjenik kažu da je 9. april rok za slanje odgovora Briselu.

"U ovom trenutku ne mogu da vam kažem kakav će biti naš odgovor, jer će se državni vrh ponovo konsultovati o tome", rekao je juče premijer Ivica Dačić, dok je prvi otpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio da Srbija u naredna tri do četiri dana treba da odluči između dva podjednako katastrofalna rješenja - da prihvati ili odbije veoma loše rješenje za Kosovo.
"Nalazimo se između čekića i nakovnja", rekao je Vučić sinoć za RTS. 
Catherine Ashton izjavila je, nakon završetka 8. runde dijaloga, da je ona i posljednja, dok je njena predstavnica za štampu Maja Kocijančić, nešto kasnije, ipak ostavila otvorenu mogućnost da dođe do još jednog sastanka. 
Iako zvanično nije poznato šta sadrži ponuda Brisela, visoka predstavnica EU za psoljnu politiku i bezbjednost je predložila neku vrstu "erdutskog sporazuma", sa prelaznom upravom EU na sjeveru Kosova. To znači da bi u budućoj zajednici srpskih opština sjever imao privremeno drugačiji status, dok ne prihvati kosovske zakone, piše Danas. 
Istovremeno, kosovski premijer Hashim Thaçi izjavio je da, nezavisno od sadašnjih teškoća u dijalogu Beograda i Prištine, proces ne može biti proglašen okončanim ili neuspjelim i izrazio nadu da će "Beograd prihvatiti realnost i samim tim i sporazum". 
Ističući da postoji puna saglasnost stavova Kosova i Evropske unije, Thaçi je rekao da je srpska strana zahtražila dodatno vrijeme za konsultacije. On je ponovio da asocijacija opština sa srpskom većinom treba da bude u saglasnosti sa Ustavom i kosovskim zakonima, i da neće imati izvršna niti zakonodavna ovlašćenja. 
Inače, o politikoj situaciji u Srbiji, nastaloj nakon "dana D", kako je nazivan 2. april, kada je održana posljednja runda dijaloga, danas je svoje stavove iznijela i najveća stranka u zemlji - SNS. Potpredsjednik SNS Nebojša Stefanović zatražio je od svih političkih činilaca da donesu jedinstvenu političku odluku o Kosovu.