Era mira vlada u Evropi

Broj konflikata i kriza širom svijeta je prošle godine porastao za devet, pokazuje izvještaj "Konflikt barometar" Instituta za istraživanje konflikata iz Hajdelberga, koji je Balkan prikazao kao "uglavnom ugašeno krizno žarište".

Prema barometru za Evropu, najgoru ocjenu, odnosno oznaku konflikta intenziteta 4, dobila je kriza Rusija-Kavkaz, dok su, kad je Balkan u pitanju, intenzitetom 3 (kriza s nasiljem) ocjenjene krize "Srbija-Kosovo" i Makedonija s albanskom manjinom.
 
Poslije krize na Kavkazu, njemački institut kao "najteže" krize u Evropi, ocjenjene intenzitetom 3, navodi konflikt Rusije sa opozicijom, krizu između Velike Britanije i Sjeverne Irske, ali i Rumunije sa opozicijom.
 
Prema rangiranju instituta iz Hajdelberga, konflikt intenziteta 1 znači običnu raspravu ili bučniju svađu u parlamentu, intenziteta 2 nenasilnu krizu, intenziteta 3 krizu sa nasiljem, intenziteta 4 sporadični sukobi i intenzitet 5 rat.
 
U prošloj godini hajdelberški institut ustanovio je 399 konflikata širom svijeta, za 9 više od 2011, od toga 8 ratova, 25 ograničenih ratova, 43 većih nasilnih konflikata i 165 nasilnih kriza.
 
Broj konflikata u Evropi ostao je nepromjenjen u odnosu na 2011. na 58, pri čemu su velika većina okarakterisani kao nenasilni sukobi, koji se vode prije svega o nerješenim konfliktima, zahtjevi za autonomiju i pokušaji secesije.
 
Kad je riječ o konfliktu "Srbija-Kosovo", analitičari su ocjenili da on stagnira, za razliku od makedonske krize sa albanskom manjinom čija tendencija raste. Takođe je konflikt Srbija-Kosovo prikazan u izvještaju kao sukob "kosovskih vlasti sa centralnim vlastima u Srbiji i srpskom manjinom na Kosovu, koji su ostali nasilni". U izvJeštaju se navodi više protesta koji su završeni povređivanjem učesnika i policije, ali i sukobi KFOR-a sa srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.
 
Dalje krizno područje na karti njemačkih analitičara a tiče se Srbije je jug zemlje, odnosno, kako se navodi, Preševska dolina, gdje je kriza ocjenjena intenzitetom 2 sa tendencijom rasta. Kada je riječ o krizi na relaciji vlasti u Beogradu i u Vojvodini ona je ocjenjena intenzitetom 1, i naglašeno je da su nastavljene rasprave oko autonomije, a istu ocjenu dobila je "kriza" Srbija-Sandžak, koja se pominje u dva navrata, jednom u vezi s vehabijama, a drugi put u vezi s lokalnim Bošnjacima koji traže veću autonomiju. Što se daljih kriza na prostoru bivše Jugoslavije tiče sve su u stagnaciji, intenziteta 1, kako u Bosni i Hercegovini, tako i Hrvatskoj i Sloveniji.
 
Koautor izvještaja Fiona Birn konstatovala je da era mira vlada u Evropi, koja je jedini kontinent bez ijednog rata. Međutim ona je, prema pisanju bečkog dnevnika "Presse", ocjenila da opasnost od rata još nije uklonjena. U izvještaju se kao vidna ističe "eksplozivna mješavina islama i nacionalizma", konstatuje list dodajući da se "barem decenijsko krizno žarište Kosovo nalazi na putu normalizacije".