Doris Pack

Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pack izjavila je da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ukoliko Beograd "ispravno protumači znake vremena".

- Kada Beograd ispravno protumači znake vremena i shodno tome počne da djela, doći će do datuma za početak pregovora sa EU. Ako to ne uradi, mi nećemo biti odgovorni za to odugovlačenje, nego isključivo vlast u Beogradu. Onda će se početak pristupnih pregovora ponovo otegnuti - kazala je Doris Pack za  novosadski Dnevnik.
Prema njenim riječima, pripreme za članstvo ne moraju nužno da se poklope s datumom za početak pregovora.
Ona je ocjenila da u pregovorima i Beograd i Priština više očekuju od EU da će izvršiti pritisak na "onog drugog", nego što su spremni da na terenu pokažu privrženost rješenjima koja već unapred uključuju interese te druge strane u svakodnevnom životu.
- Mogu samo da se nadam da će biti shvaćena ozbiljnost situacije i da će se doći do dogovora, pogotovo zato što je u nekoliko posljednjih mjeseci bilo više pomaka nego godinama ranije - kazala je Doris Pack i ocjenila da je Ahtisarijev plan zadovoljavajući temelj za rješavanje problema.