Do sada je 638 osoba predalo potrebnu dokumenatciju

Od objavljivanja poziva za dostavljanje dokumentacije, PIO fondu se javilo 638 osoba koji smatraju da im je uskraćeno pravo na isplatu kosovskih penzija.

Kako je Tanjugu rekao džavni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Dragi Vidojević, radna grupa zadužena za ove prijave predložila je da PIO fond odmah pristupi kompletiranju dokumentacije ukoliko je to potrebno.

Do 20. avgusta biće tačno utvrđeno koliko korisnika sa Kosova ima to pravo, a potom i kada će isplata početi.

Krajem devedesetih godina, bilo je blizu 90.000 korisnika penzija na Kosovu. Dio te dokumentacije uništen je u bombardovanju 1999, pa je 31.000 korisnika, čija su dokumenta sačuvana, nastavilo da prima penziju.

Oko 9.500 građana obratilo se PIO fondu, neposredno prije donošenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu - prema kojoj je Srbija obavezna da obezbjedi isplatu penzija, a 3.000 njih se obratilo i pravosudnim organima sa zahtjevom da im u sudskom postupku to pravo bude vraćeno. U međuvremenu je obezbjeđena isplata za 300 korisnika, i to onih koji su sticajem okolnosti raspolagali dokumentacijom, dodao je Vidojević.

Govoreći o sredstvima neophodnim za isplatu penzija, Vidojević je naveo da nema preciznog podatka, ali da ukoliko se uzme u obzir da ima bar 54.000 onih kojima nije uspostavljena isplata, i to pomnoži s iznosom prosječne penzije i pripadajućim kamatama, dolazi se do cifre od 180 milijadi dinara (oko milijardu i sedamsto miliona eura).

"To je ipak neki maksimalan iznos i nerealna cifra. Ako uzmemo u obzir da se oko 9.500 njih javilo sa zahtjevom i pod pretpostavkom da mogu ostvariti to pravo, ta cifra se drastično smanjuje i svodi na oko 35, 5 milijardi dinara (oko 315 miliona eura)", rekao je on.

Imajući u vidu da se pravosudnim organima obratilo 3.000 ljudi, a sada PIO fondu više od 600 ljudi, ta cifra će, ipak, biti manja, dodaje on.

"U ovom trenutku, u budžetu nisu opredjeljena sredstva s kojima bi se ovaj problem namirio. Pretpostavljam, kada dođemo do preciznih podataka koliki je iznos sume, vlada će preduzeti korake i videti koje su mogućnosti, i u kom roku će to pravo biti ispunjeno", poručio je Vidojević.

Na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije 20. februara objavljeno je obavještenje o tome koja dokumenta građani sa Kosova, koji smatraju da imaju pravo na penziju, treba da prilože.

U obavještenju piše da korisnici penzije sa područja Kosova, kojima nije obavljena isplata od 9. juna 1999. godine, mogu podneti zahtjev u roku od 60 dana, od dana objavljivanja obavještenja.

"Krajnji rok za podnošenje dokumentacije je 20. april, ali će on biti produžen ukoliko neko od građana u međuvremenu nije uspio da podnese svu dokumentaciju. Rok za razmatranje podnetih zahtjeva je 20. jun, a krajnji rok za donošenje odluke je 20. avgust", dodao je Vidojević.