Procjena američkih obavještajnih agencija

Unutarnje političke i etničke podjele, predstavljaće najveću opasnost za zapadni Balkan u 2013. godini. To je procjena američkih obavještajnih agencija, koju prema godišnjem izvještaju predstavljaju Kongresu. Izvještaj je predstavljen od strane direktora Nacionalne obavještajne službe Jamesa Clappera, tokom sjednice Senata o obavještajnim pitanjima, piše Glas Amaerike.

Prema procjenama obavještajnih agencija, siromašne države ovog regiona pate od ekonomske stagnacije, visoke stope nezaposlenosti, korupcije i slabe pravne države. Iako je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova, nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom, poboljšana od 2011, diplomatski angažman na polju sigurnosti od strane Zapada je preko potreban zbog sporvođenja postignutih dogovora uz posredovanje Europske unije.

U izvještaju se navodi da povećanjem napora za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, postoji i dodatni rizik od nasilja od strane ekstremnih srpskih grupa na sjeveru Kosova. Relativno nova vlada Srbije suočava se sa brojnim preprekama na putu ispunjavanja obaveza za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom, među kojima je pronalaženje rješenja između ustavnog zahtjeva nad Kosova i činjenice da je Kosovo nezavisno.

Nadgledana nezavisnost je okončana, stoji u saopštenju, i Vlada Kosova će nastojati proširiti instrumente suvereniteta nad svim svojim teritorijama.

U Albaniji, prema izvještaju, državne institucije pate od korupcije i neprimjerenog političkog uticaja nad njima. U mjesecima koji prethode parlamentarnim izborima u junu, postoji zabrinutost povratka u oštar međupartijski konflikt koji je izbio nakon parlamentarnih izbora 2009, kada je opozicija osporavala izbore i povremeno bojkotirala Parlament gotovo 2 godine.

U Makedoniji, izvještaj ne predviđa povratak civilnog rata kao u prošloj dekadi, ali predviđa daljnje produbljivanje sporova između makedonske i albanske zajednice.

Direktor Nacionalne obavještajne agencije svjedočio je u Kongresu jučer zajedno s novim direktorom CIA, Johnom Brennanom i direktorom FBI-a Robertom Muellerom.