Sve zbog imenovanja Talata Xhaferija za ministra odbrane

U novim incidentima u Makedoniji jučer je povrijeđena šesnaestogodišnja djevojka kada su dvojica maloljetnika bacila suzavac u gradski autobus u Skoplju, dok je jedan putnik povrijeđen prilikom kamenovanja voza na relaciji Skoplje - Kičevo.

Makedonska policija saopštila je da su maloljetnici Amir S. i Rufi B. u poslijednodnevnim satima bacili suzavac u autobus koji saobraća na relaciji Transportni centar - naselje Čento.

Povrijeđena je šesnaestogodišnja Eldina B., kojoj je ukazana ljekarska pomoć.

Policija je saopštila da su maloljetnici privedeni u policijsku stanicu Gazi Baba.

Oko 17.00 časova nepoznata lica kamenovala su na željezničkoj stanici Skoplje Sjever putnički voz, pri čemu su oštetitli dva prozorska stakla na dva vagona i lakše povrijedili jednog putnika.

Iz policije je saopšteno da je u toku potraga za napadačima.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotesti izjavio je da su desetine lica identifikovane i pozvane na službeni razgovor nakon protesta koji su se dogodili proteklog vikenda.

U incidentima tokom protesta izazvanih imenovanjem Talata Xhaferija iz Demokratske unije za integraciju za ministra odbrane povrijeđeno je najmanje 18 demonstranta, a 11 je privedeno.

Protesti su počeli prošlog petka, 1. marta, kada se grupa makedonskih vojnih veterana okupljenih u udruženju "Dostojanstvo" pobunila zbog imenovanja Xhaferija koji je bio pripadnik Oslobodilačke narodne armije, a sutradan su Albanci na ulicama Skoplja organizovali kontra demonstracije.

Policija je tada saopštila da je u Skoplju bilo sedam incidenata. Sitnih incidenata bilo je i tokom proteklih dana.

Za predstojeći vikend obje grupacije najavile su nove proteste.