U incidentima nakon protesta u Skoplju

Stranka Dostoinstvo počela je sakupljanje potpisa za referendumsko izjašnjavanje za smjenu Talata Xhaferija sa dužnosti ministra odbrane Makedonije.

U incidentima nakon protesta ispred zgrade Vlade Makedonije u Skoplju, povodom imenovanja Talata Xhaferija, bivšeg komandanta Oslobodilačke narodne armije (ONA) za ministra odbrane, povrijeđeno je najmanje sedam građana i 11 policajaca, a desetak mladića je privedeno u policiju.
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopćilo je da je u petak navečer bilo više incidenta i u autobusima javnog prevoza između mladića makedonske i albanske etničke pripadnosti.
U međuvremenu su zakazani novi protesti. Prvi je u parku "Žena borac", nasuprot zgrade Parlamenta, a organizator je stranka Dostoinstvo, u kojoj su članovi bivši učesnici vojnog konflikta u 2001. godini, a protestiraju protiv imenovanja Xhaferija za ministra odbrane.

Referendum za smjenu Xhaferija

Dostoinstvo u subotu počinje i sakupljanje potpisa za referendumsko izjašnjavanje za smjenu Xhaferija.
Potrebno je sakupiti 100 potpisa da bi inicijativa bila podnijeta u Parlamentu, nakon čega, ukoliko dobiju "zeleno svijetlo", treba početi sakupljanje 150.000 potpisa za raspisivanje referenduma.
Drugi protest, čiji organizator nije poznat, počet će ispred džamije "Jahja Paša" i kretat će se do zgrade Vlade, a usmjeren je protiv nasilja koje je u petak izbilo nakon protesta pripadnika navijačkih grupa protiv Xhaferija, kada su pretučeni nedužni prolaznici albanske nacionalnosti.
Izvor: Al Jazeera