Turski ministar Bagis

Turski je ministar za EU i glavni pregovarač te zemlje Egemen Bagis izjavio da je Turska 30 godina ispred Bugarske, te da to znači da je njegova zemlja već odavno ispunila standarde i norme na kojima Evropa insistira

Turski ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač te zemlje Egemen Bagis izjavio je da su građani Turske porijeklom s Balkana doprinijeli da ta zemlja danas postane jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, javlja dopisnik agencije Anadolija.
Naime, na 5. skupu Udruženja privrednika Balkana (BALKANSIAD) u Bursi, Bagis je istakao da su doseljenici iz balkanskih zemalja u značajnoj mjeri doprinijeli da "Turska postane 16. najveća ekonomija u svijetu".
Napomenuo je da je Turska u procesu približavanja Evropskoj uniji ostvarila vrlo značajne reforme.
"Na kraju sam shvatio da smo mi, zapravo, već ispunili evropske standarde i norme koje se od nas očekuju. U prilog tome govori i činjenica da je Bugarska danas članica EU-a, a mi smo 30 godina ispred te zemlje", kazao je Bagis.
Na kraju je istakao da Turska snažno podržava i članstvo Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Srbije u Evropsku uniju jer je to, prema njemu, "garant dugotrajnog mira i stabilnosti".