Važna prekretnica za Bošnjake u Srbiji

Srbija je obilježila značajan korak za manjinska prava, jer je 12 osnovnih i srednjih škola u oblasti Sandžak počelo izvoditi nastavu na bosanskom jeziku.

Srbija je obilježila značajan korak za manjinska prava, jer je 12 osnovnih i srednjih škola u oblasti Sandžak počelo izvoditi nastavu na bosanskom jeziku.
Oblast Sandžak nalazi se na jugu Srbije i 70 posto njenih građana su Bošnjaci. Prema ustavu Srbije, jezik manjine može postati službeni ukoliko manjinska grupa predstavlja 15 posto stanovništva u jednoj općini.
Nastava na bosanskom jeziku će se pružati u svim školama u općinama gdje su vlasti proglasile bosanski za službeni jezik. Trenutno ih ima četiri: Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Prijepolje.
Zoran Milosavljević, direktor Gimnazije u Novom Pazaru, izjavio je za SETimes da će do kraja školske godine biti na raspolaganju časovi na bosanskom jeziku iz predmeta književnost, umjetnost, muzika, kultura i historija. On je izjavio da će učenici moći birati da li će pohađati časove s nastavom na srpskom ili bosanskom jeziku počev od školske 2013-2014 godine, koja počinje u septembru.
Bošnjaci su četvrta po veličini etnička grupa u Srbiji (2,02 posto po popisu iz 2011. godine), a zadnji su dobili svoja jezička prava. U školama u Srbiji priznaje se jedanaest drugih jezika.
"Bošnjaci konačno imaju dovoljno snage da pokrenu taj proces, koji je trebao biti otpočet davno, ali su ga zaustavljale brojne pravno-birokratske procedure, a i država je po prvi put bila stvaran partner," izjavio je za SETimes Elijas Rebronja, profesor u Gimnaziji u Novom Pazaru i predsjednik odbora za obrazovanje Vijeća bošnjačke nacionalne manjine.
Iako su Bošnjaci u Srbiji suočeni s još brojnim drugim pitanjima -- poput nedostatnog učešća u vlasti, problemima s dobivanjem poslova u javnom sektoru i priznavanju fakultetskih diploma iz Sarajeva -- nastava u školama na bosanskom jeziku vidi se kao pozitivan korak.
"U cijelom lancu problema, uvođenje bosanskog jezika u škole je dobar primjer, a zasigurno i poruka da je država spremna biti partner Bošnjacima," izjavio je za SETimes Fahrudin Kladničanin, koordinator pri akademskoj inicijativi Forum 10 u Novom Pazaru.
Esad Džudžević, predsjednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka, kaže da će se tom nastavom unaprijediti kvalitet života Bošnjaka.
"Obrazovanjem na bosanskom jeziku će se podići samopoštovanje kod pripadnika bošnjačke etničke zajednice i umanjiti etnički jaz između srpske većine i bošnjačke etničke manjine," izjavio je Džudžević.
Mustafa Baltić, predsjednik Skupštine općine Sjenica, saglasan je s tim.
"To ... ima dvostruku važnost za sve narode koji žive u sandžačkoj oblasti, kao i u ostatku Srbije," izjavio je Baltić za SETimes. "Za Bošnjake u Sandžaku, ovo je vrhunac zadnjih 100 godina. To nas izjednačava s ostalim građanima Srbije."
Rebronja kaže da će od službenog priznavanja jezika koristi imati učenici, koji su ranije, da bi imali predavanja na bosanskom jeziku, morali pohađati nastavu koju država ne priznaje.
"Stvarni izazovi za nas tek počinju," kaže Rebronja. "Mi radimo s djecom i odgovornost je ogromna. Naš tim radei na knjigama i taj dio je završen, ali moramo slijediti evaluacijske i standarde kvaliteta, tako da je to tek početak."
Izvor: SETimes.com