Hrvatski sabor

Dužnosnik kosovskog ministarstva za dijasporu najavio je u četvrtak u Zagrebu skore izmjene ustava kojima će hrvatska manjina na Kosovu biti određena kao nacionalna manjina, što će unaprijediti i financijsku pomoć koja je do sada bila nedovoljna, saopšteno je iz Hrvatskog sabora.

Elbasan Morina, voditelj projekta za razvoj dijaspore ministarstva, susreo se u Saboru s članovima odbora za Hrvate izvan Hrvatske kojima je rekao da je složena situacija na Kosovu i činjenica da se još uvijek radi na rješavanju pitanja srpske manjine djelomični razlog što se puna pozornost nije posvećivala statusu hrvatske manjine.
U Skupštini Kosova nema zastupnika hrvatske manjine, međutim ni sama hrvatska zajednica iz Janjeva nije pokazivala veći interes za tako nešto, rekao je Morina i dodao kako na Kosovu postoji politička volja za jači uticaj hrvatske manjine u svakodnevnom životu.
Predsjednik saborskog odbora Ivan Šuker podsjetio je kako je vlada prošle godine osnovala Ured za Hrvate izvan Hrvatske koji financira pomoći hrvatskim iseljenicima, ponajviše obnovu kuća prognanih Hrvata iz BiH.
Dio novca usmjeren je Hrvatima u Janjevu i onima u Srbiji jer je prioritet ureda i saborskog odbora pomoć Hrvatima u neposrednoj blizini, iako se na brojne načine pomaže i ostalim iseljenim Hrvatima diljem svijeta, rekao je Šuker, stoji u saopštenju Hrvatskog sabora.