Visoka predstavnica o pregovorima u Briselu

Visoka predstavnica EU Catherine Ashton saopštila je jučer poslije završetka najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Unije, da je zadovoljna, kao što su i premijeri Kosova i Srbije Hashim Thaçi i Ivica Dačić, "značajnim napretkom" koji je postignut u razgovorima.

"Premijeri Thaçi i Dačić sastali su se u utorak i srijedu u okviru dijaloga, pod okriljem EU, o normalizaciji odnosa, i imali su iscrpne diskusije. Oni će se vratiti u svoje glavne gradove na konsultacije i ponovo doći u Brisel 4. marta na sljedeći sastanak. Premijeri su zadovoljni značajnim napretkom koji su postigli, kao i ja", rekla je Ashton, prema saopštenju iz Brisela.
 
Thaçi, Dačić i Ashton nastavili su juče započetu rundu dijaloga, čija je glavna tema, prema izvorima iz Evropske komisije, bila sjever Kosova i uspostavljanje novih srpskih institucija, uz povlačenje neposrednog prisustva Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i pravosuđa.
 
Prema riječima portparola Catherine Ashton, Maje Kocijančič, razgovori su nastavljeni "u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine".