Još jedna se vrata zatvaraju!

Promjena viznog režima za građane Kosova koji imaju schengensku vizu (Schengen) i potreba za hrvatskim vizama kako bi prošli kroz Hrvatsku bila je glavna tema sastanka između predsjednika privredne komore Kosova, Safeta Gërxhaliua i ambasadora Hrvatske na Kosovu, Zorana Vodopije.

Građani Kosova će se od 1. jula suočiti s režimom viza i od Hrvatske. To će se uglavnom odraziti na kosovske privrednike koji sada već imaju poslovne veze sa hrvatskim poslovnim partenrima. Ovako je rečeno tokom sastanka predsjednika Privredne komore Kosova, Safeta Gërxhaliua s ambasadorom, Zoranom Vodopijom.

Pad izvoza robe s Kosova na hrvatskom tržištu i vizni režim koji će početi sa primjenom od 1. jula za građane Kosova su bile teme razgovora na sastanku održanog između predsjednika Privredne komore Kosova, Safeta Gërxhaliu i hrvatskog ambasadora Zorana Vodopije. Ambasador Vodopija pojašnjava procedure viza koje će se primjenjivati za građane Kosova.

"Svi građani Kosova koji žive na zapadu i imaju pasoše zemalja EU, nemaju potrebe za hrvatskim vizama, to važi i za one koji su opremljeni dugoročnim vizama Shengena, ili vizom D. Samo građani koji imaju vizu bilo koje evropske zemlje kojoj je ograničena teritorijalna sloboda kretanja, kojima piše ograničenje za Grčku, Slovačku i Španiju trebaju uzeti hrvatsku vizu", rekao je on.

U međuvremenu, predsjednik Privredne komore, Safet Gërxhaliu govorio je o uticaju kojeg će ovaj režim imati na trgovinske odnose između Kosova i Hrvatske, nakon uspostavljanja viznog režima.

"Apelovali smo kod ambasadora da iskoristi svoj autoritet da se pronađe modalitet kako bi se izišlo iz ove situacije. U isto vrijeme imamo i drugu poteškoću s kojom se pored ostalih problema s kojima se susreće kosovska poslovna zajednica, a to je da su već stvoreni redovi građana u hrvatskoj ambasadi za dobivanje viza", podvukao je on.

Na sastanku je rečeno da tokom prošle godine iz Hrvatske na Kosovu je ušla roba u iznosu od 17 miliona eura, dok sa Kosova roba koja je izvezena u Hrvatskoj je bila samo u iznosu od 2 miliona eura, te se očekuje da tokom ove godine taj trend padne još više zbog učlanjenja Hrvatske u EU, tokom jula.