Predrag Simić

Profesor političkih nauka Predrag Simić ocjenio je da bi, ukoliko Egipat, koji je glavna karika sa nesvrstanim zemljama, priznao nezavisnost Kosova, došlo do kritične granice u Ujedinjenim nacijama i u tom slučaju bi veto Rusije i Kine teško pomogao.

Gostujući u vijestima B92, Simić je rekao da je vijest da je Egipat pred priznanjem Kosova "pomalo i spinovanje, ali bi to bila najveća čestitka za petogodišnjicu nezavisnosti Kosova".

"Odluka Egipta će uticati i na druge zemlje, naročito na države Persijskog zaliva i na Bliskom istoku", ocjenio je profesor i ukazao da su "sve to zemlje koje istupaju u UN i sa njima".

"Broj zemalja koje priznaju Kosovo bi se povećao na 100, što je tzv. kritična granica, jer bi došlo do dvotrećinske većine, pa bi u tom slučaju veto stalnih članica, Rusije i Kine, teško pomogao",kazao je Simić.

Takođe smatra da se "vlade zemalja u kojima se desilo arapsko proljeće kreću lijevo-desno" i da su podložne pritiscima.

On je podsjetio na previranja koja su aktuelna u Egiptu, ali i dodao da je ta zemlja, i sa svim svojim problemima, veoma važna država u islamskom svetu, a Kosovo se u tim zemljama i nastoji predstaviti kao jedna od muslimanskih zemalja.