Ideja je da se "spriječi intervencija pripadnika državnih organa Srbije"

Diplomatski predstavnici zemalja Zapada predložili su političkim partijama Albanaca u Preševu da sami premjeste sporni spomenik pripadnicima rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe i Oslobodilačke vojske Kosova iz centra Preševa, na drugu lokaciju, piše "Danas" pozivajući se na diplomatske izvore.

Ideja diplomata je da se na taj način "spriječi intervencija pripadnika državnih organa Srbije", koji su najavili da će do 17. januara, za kada su u Briselu zakazani pregovori Beograda i Prištine, sporni spomenik biti uklonjen "milom ili silom", dodaje list.

Diplomate predlažu kako navodi list i da Nacionalni savjet Albanaca "pod hitno usvoji prijedlog izgleda zastave albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije", kako bi se izbjeglo dosadašnje isticanje zastave Albanije na skupovima na jugu Srbije, a u skladu sa važećim zakonom o Nacionalnim manjinama.

Odluku o sudbini spomenika u Preševu donijeće 65 odbornika - Albanaca u skupštinama opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, na zajedničkoj sjednici koja je zakazana za subotu, 12. januara, odlučili su politički predstavnici Albanaca te tri opštine na jugu Srbije.

"O sudbini spomenika poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) odlučiće u subotu, 12. januara, 65 odbornika triju skupština opština, na sednici u Preševu, na koju ćemo pozvati više ambasadora akreditovanih u Beogradu", rekao je u ponedjeljak Tanjugu Ragmi Mustafa, predsjednik opštine Preševo.

On je kazao da će toj sjednici prethoditi stavovi odbornika vanrednih sjednica lokalnih parlamenata Bujanovca i Preševa 11. januara, na kojima će se, kako je kazao, analizirati prijetnje upućene od strane premijera i predsjednika Srbije.