Upućen zahtjev za održavanje referenduma

Kreshnik Spahiu, koji važi "Albanskog Šešelja" i oštrog kritičara premijera Salija Berishe, tvrdi da ujedinjenje Kosova i Albanije predstavlja obavezu vlade u Tirani i svih političkih stranaka u toj državi.

Albanska Crveno-crna alijansa predala je inicijativu za raspisivanje referenduma o ujedinjenju Albanije i Kosova, počevši prikupljanje 50.000 potpisa neophodnih za početak rasprave o "stvaranju albanske federacije", piše beogradski "Kurir" prenosi portal "Indeksonline".

Pitanje raspisavanja referenduma o ujedinjenju Albanije i Kosova od danas se nalazi pred zvaničnicima albanske Centralne izborne komisije zahvaljujući "Crveno-crnoj alijansi" koja smatra da je stvaranje jedinstvene albanske države predstavlja logičan korak koji Albanci treba da preduzmu na putu ka Evropskoj uniji.

"Albanska država treba da bude uređena kao federacija koja bi se sastojala od dvije jedinice i kao takva bi postala članica EU", rekao je u Tirani predsjednik Crveno-crne alijanse Kreshnik Spahiu, koji je prema pisanju srpskog lista, blisko povezan sa kosovskim Pokretom "Samoopredjeljenje" (Vetevendosje), Albina Kurtija.

Prema pisanju lista, Spahiu, koji važi "Albanskog Šešelja" i oštrog kritičara premijera Salija Berishe, tvrdi da ujedinjenje Kosova i Albanije predstavlja obavezu vlade u Tirani i svih političkih stranaka u toj državi.

"Zahtjev za referendum je historijska prilika da se ujedine dvije države koje pripadaju istom narodu, jer ne postoje nikakve unutrašnje i spoljne prepreke... Ovaj korak je u skladu sa osnovnim vrijednostima Ujedinjenih nacija", rekao je Spahiu, prenosi list.

Kreshnik Spahiu važi za harizmatičnog ali egoističnog vođu. Crvena i crna alijansa je nastala prvo kao socijal-nacionalni pokret Albanaca, a sredinom prošle godine godine registrovana je kao politička stranka. Ima oko 180.000 članova, piše beogradski "Kurir".