Aleksandar Vulin

Direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin je izrazio nadu da će Vlada i Skupština Kosova usvojiti rezoluciju za Kosovo i rekao je da je ona vrlo realna i zasnovana je na mogućem, ostvarljivom.

Govoreći za Radio televiziju Srbije on je rekao da prvi princip pregovora koji će proizići iz platforme je da Kosovo neće biti država.

"Mi nudimo veoma široku autonomiju i ono što nudimo tražimo i za Srbe. Tražimo da Srbi žive u skladu sa svojim uvjerenjima, u skladu sa svojim običajima, da ostanu ono što jesu i da ne budu jedini narod na svijetu u 21. vijeku koji ne može da izabere kako i gdje će živeti", rekao je Vulin.

Vulin je uvjeren da će rezolucija osnažiti poziciju Srbije u nastavku pregovora.

"Poslije 12 godina mi smo izašli sa stavom, do sada se Srbija ponašala kao telefonska sekretarica. Pošaljete joj poruku, ona tu poruku sprovede ili ne sprovede, a uglavnom je sprovede. Sada je Srbija rekla, ovo je naše viđenje i od toga ne možemo da odstupimo, više od toga nam ne date, manje od toga mi nećemo", poručio je Vulin.

Govoreći o tome šta su sljedeći koraci u pregovorima 17. januara, Vulin je rekao da će premijer Srbije Ivica Dačić razgovarati sa Thaçijem i o slobodi kretanja, kao i o nasilju koje se desilo ovih dana.

"Razgovaraće se i o sjeveru, ali ne u smislu da Srbija želi da napusti sjever i svoje institucije, ne samo na sjeveru, nego i južno od Ibra. Nemojmo stalno da djelimo Srbe na sjeverne i južne, postoje samo Srbi koji žive na Kosovu", zaključio je Vulin.