Albanci na jugu Srbije ne žele nasilje

Tenzije oko spomenika u Preševu mirno će se završiti, izjavio je gradonačelnik tog grada. Uprkos tenzijama na jugu Srbije u vezi spomenika koji su u novembru podigli pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM/UÇPBM), gradonačelnik Preševa Ragmi Mustafa izjavio je da Albanci na jugu Srbije ne žele sukobe.

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da će spomenik biti uklonjen prije nastavka dijaloga između Beograda i Prištine 17. januara.
 
Dačić je pozvao lokalne vlasti u Preševu da uklone spomenik. "Ako oni to ne urade, mi ćemo ga ukloniti silom", rekao je Dačić.
 
"Mi nećemo odgovoriti nasiljem," izjavio je Mustafa za SETimes.
 
OVPBM -- ogranak Oslobodilačke vojske Kosova -- postigao je sporazum s novom demokratskom vladom u Srbiji nakon pada Miloševićevog režima.
 
Zoran Stanković, predsjednik vladinog koordinacionog tijela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, izjavio je da je spomenik podignut bez neophodne dozvole vlasti koju izdaje Institut za zaštitu kulturnog naslijeđa u Nišu, te da se ta činjenica mora uzeti u obzir.
 
"Tokom zadnje dvije decenije, Srbi i Albanci naučili su da nasilje nikome ne koristi, i nadam se da ćemo prevazići problem oko spomenika na miran i civiliziran način", izjavio je on za SETimes.
 
Na internetu, neki u Srbiji razlikuju se po mišljenju.
 
"Kako se tako olako uzima riječ rat! Željeli biste rat da neko drugi gine za vas, a vi pokazujete svoj patriotizam putem tastature u svojoj toploj sobi, uz vruću kafu! Sve bi se trebalo riješiti mirno, nema više ratova …" kaže Danilo.
 
Mythbuster tvrdi da je najbolji način za rješavanje tog pitanja da se slijedi slovo zakona, a ne da se otklizuje u nacionalističku retoriku. "Taj [problem] bi se trebao rješavati hladne glave, kako su neki već rekli, jer je to nezakonito podignut spomenik".
 
"Zašto vama smeta gospodine Dačiću, kad vi ne živite u Preševu, niti planirate tamo živjeti? Šta vas briga kakvi se spomenici podižu, na primjer, u Kozarevu? Živite i pustite ljude da žive!", rekao je Milivoje Radaković.
 
Dragan tvrdi da političari moraju biti pažljivi kad daju izjave koje im ostavljaju mali manevarski prostor.
 
"Dačiću, bacio si rukavicu, a šta sad?"
 
Kosovo će braniti prava Albanaca koji žive u zemljama bivše Jugoslavije, izjavio je u poruci Dačiću premijer Hashim Thaçi.
 
"[Ako on] prekrši prava Albanaca u Preševu, morat će izaći na kraj sa svim Albancima koji žive u regionu", rekao je Thaçi.
 
Kosovski blogeri negativno su reagirali na Dačićeve izjave o upotrebi sile, ali su pokazali skepticizam i po pitanju Thaçijevih izjava.

Neki, poput Xhavita, sumnjaju da ta retorika služi samim političarima, dok drugi, poput Xhaferija, podržavaju Thaçija.
 
"Thaçijeva izjava je dobra, jer bi svima trebalo biti jasno da se mogu povući paralele za iste probleme na sjeveru Kosova, gdje lokalni Srbi, uz podršku Srbije, uzrokuju probleme", rekao je Xhavit.
 
Međutim, Xhaferi tvrdi da Thaçi pregovora s istim tim Dačićem koji je dao te izjave o Preševu.
 
"Kako će Hashim Thaçi moći braniti prava Albanaca u Preševu, kad nije u stanju braniti ni svoju vlastitu teritoriju?" pita se on.